05 ian. 2021 | 11:18

Invenția care poate repara pielea oamenilor tocmai a fost creată

ACTUALITATE
Invenția care poate repara pielea oamenilor tocmai a fost creată

Compania israeliană de biotehnologie Nanocare declară că a creat o armă care poate crea pânze de tip „Spider-Man” care pot acoperi arsuri și răni. Astfel, ei au creat pielea artificială care vindecă răni.

Pielea artificială realizată de „Spincare Portable Wound System” a companiei permite pacienților să se deplaseze și să facă un duș, spre exemplu, spre deosebire de bandajele clasice. Permite chiar și practicienilor din domeniul sănătății să urmărească vindecarea rănilor mai bine, deoarece este translucidă, relatează The Guardian.

Pielea artificială este de mare ajutor pacienților cu arsuri

În timp ce această tehnologie, o tehnică numită „electrospinning” care generează nanofibre dintr-o soluție, există de câțiva ani, dispozitivul Spincare este mult mai mic și mult mai mobil, spune Nanocare. Dimensiunea redusă a acestuia permite chiar să fie transportat la patul pacientului.

Analizele timpurii indică faptul că ar putea fi o alternativă promițătoare la pansamente laborioase și costisitoare.

„Există acest lucru albicios, destul de robust, care pare să facă față anumitor răni”, a declarat Baljit Dheansa, un medic din Marea Britanie specializat în arsuri, pentru The Guardian, adăugând că „într-adevăr face ceea ce spune pe cutie”.

Baljit Dheansa, medicul specializat în arsuri și cicatrici, a spus că a folosit Spincare pe cinci pacienți de la spitalul Queen Victoria din Sussex, cu rezultate pozitive în ceea ce privește arsurile superficiale.

Spincare pare să funcționeze numai la răni de suprafață și arsuri și nu va fi eficient pentru arsurile profunde, care afectează toate straturile pielii.

„Cu acest tip de pansament, în circumstanțele potrivite, înseamnă doar că pacientul nu trebuie să-și facă griji atât de mult, întrucât acestea sunt mai flexibile”, a spus Dheansa.

Firma israeliană afirmă că dispozitivul permite pacienților să se deplaseze liber și elimină durerea pe care o cauzează îmbrăcămintea, spre exemplu.

Pielea artificială care poate simți durerea tocmai a fost creată. La ce va fi utilă?

Cercetătorii au creat o piele artificială care este capabilă să reacționeze la durere la fel ca pielea umană reală.

Scopul este îmbunătățirea proteticii, permiterea unor alternative mai bune la grefele de piele și chiar „mărirea sau compensarea pielii umane pentru dezvoltarea umanoizilor realiști”, așa cum scrie echipa de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, în lucrarea publicată în Advanced Intelligent Systems.