Șase moduri în care poți da „reset” creierului, după o perioadă atât de grea ca pandemia
Nu există nicio îndoială că 2020 a fost dificil pentru toată lumea și tragic pentru mulți. Dar acum vaccinurile împotriva COVID-19 sunt administrate, în cele din urmă, oferind o speranță atât de necesară pentru o revenire la normalitate, pentru a opri pandemia și pentru un an nou mai sănătos.
Cu toate acestea, luni de anxietate, durere și singurătate pot crea cu ușurință o spirală de negativitate din care este greu să ieși. Acest lucru se datorează faptului că stresul cronic schimbă creierul.
Pentru a ne bucura de viața noastră în 2021, trebuie să ieșim din obiceiurile distructive și să ne recuperăm nivelul de energie. În unele cazuri, asta poate însemna inițial să te forțezi să faci lucrurile care te vor face să te simți treptat mai bine. Cu toate acestea, dacă ai simptome mai severe, e recomandat să discuți cu un profesionist despre terapie sau medicamente.
Iată așadar șase modalități bazate pe dovezi științifice de a ne schimba creierul în bine.
Fii amabil și de ajutor
Bunătatea, altruismul și empatia pot afecta creierul. Un studiu a arătat că efectuarea unei donații caritabile a activat sistemul de recompense al creierului într-un mod similar cu primirea efectivă a banilor. Acest lucru este valabil și pentru a-i ajuta pe alții care au fost nedreptățiți.
Voluntariatul poate oferi, de asemenea, un sens al vieții, promovând fericirea, sănătatea și bunăstarea. Adulții mai în vârstă care fac voluntariat în mod regulat prezintă, de asemenea, o satisfacție mai mare în viață și reduc depresia și anxietatea. Pe scurt, a-i face pe alții fericiți este o modalitate excelentă de a te face fericit.
Fă sport
Exercițiile fizice au fost corelate atât cu o mai bună sănătate fizică, cât și cu o sănătate mintală, inclusiv o sănătate cardiovasculară îmbunătățită și o depresie redusă, conform studiilor. În copilărie, exercițiile fizice sunt asociate cu performanțe școlare mai bune, în timp ce promovează o mai bună cunoaștere și performanță la locul de muncă la adulții tineri. La adulții în vârstă, exercițiile fizice mențin performanța cognitivă și oferă rezistență împotriva tulburărilor neurodegenerative, cum ar fi demența.
Mai mult, studiile au arătat că persoanele care fac fitness au crescut volumul creierului, ceea ce este asociat cu o performanță cognitivă mai bună la adulții în vârstă. Oamenii care fac mișcare trăiesc și ei mai mult. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a-ți reporni creierul este, de fapt, să ieși și să iei aer proaspăt în timpul unei plimbări rapide, a alergării sau a unei sesiuni de ciclism. Asigură-te că alegi ceva care îți place, pentru a te asigura că o să continui să faci asta.
Mănâncă sănătos
Nutriția poate influența în mod substanțial dezvoltarea și sănătatea structurii și funcției creierului, potrivit ultimelor studii. Acesta oferă elementele de construcție adecvate pentru creier pentru a crea și menține conexiuni, ceea ce este esențial pentru îmbunătățirea cunoașterii și a performanței academice. Dovezile anterioare au arătat că lipsa de nutrienți pe termen lung poate duce la deteriorarea structurală și funcțională a creierului, în timp ce o dietă de bună calitate este legată de un volum mai mare al creierului.
Un studiu efectuat pe 20.000 de participanți de la Biobank, UK, a arătat că un aport mai mare de cereale a fost asociat cu efectele benefice pe termen lung ale volumului crescut de substanță cenușie (o componentă cheie a sistemului nervos central), care este legat de o cunoaștere îmbunătățită. Cu toate acestea, dietele bogate în zahăr, grăsimi saturate sau calorii pot afecta funcția neuronală. De asemenea, pot reduce capacitatea creierului de a crea noi conexiuni neuronale, care afectează negativ cunoașterea.
Prin urmare, indiferent de vârsta ta, nu uita să mănânci o dietă bine echilibrată, inclusiv fructe, legume și cereale.
Păstrează-te conectat social chiar și când a trecut pandemia
Singurătatea și izolarea socială sunt răspândite în toate vârstele, sexele și culturile – crescute în continuare de pandemia COVID-19. Dovezi științifice solide au indicat că izolarea socială este în detrimentul sănătății fizice, cognitive și mentale.
Un studiu recent a arătat că au existat efecte negative ale izolării COVID-19 asupra cunoașterii emoționale, dar că aceste efecte au fost mai mici la cei care au rămas conectați cu alții în timpul lockdown-ului. Dezvoltarea conexiunilor sociale și atenuarea singurătății sunt, de asemenea, asociate cu un risc scăzut de mortalitate, precum și cu o serie de boli.
Prin urmare, singurătatea și izolarea socială sunt din ce în ce mai recunoscute ca probleme critice de sănătate publică, care necesită intervenții eficiente. Iar interacțiunea socială este asociată cu sentimente pozitive și activare crescută în sistemul de recompense al creierului.
În 2021, asigură-te că păstrezi legătura cu familia și prietenii, dar, de asemenea, extinde-ți orizonturile și fă noi conexiuni.
Află ceva nou cu timpul pe care îl ai liber în pandemia de Covid
Creierul se schimbă în perioadele critice de dezvoltare, dar este și un proces pe tot parcursul vieții. Experiențe noi, cum ar fi învățarea de noi abilități, pot modifica atât funcția creierului, cât și structura creierului subiacentă. De exemplu, s-a demonstrat că jonglarea crește structurile substanței albe (țesut compus din fibre nervoase) în creier asociate cu performanțele viso-motorii.
În mod similar, s-a demonstrat că muzicienii au crescut substanța cenușie în părțile creierului care procesează informații auditive. Învățarea unei noi limbi poate, de asemenea, schimba structura creierului. Și care altă perioadă poate să fie mai potrivită decât pandemia, când ai mai mult timp liber?
Dormi corect
Somnul este o componentă esențială a vieții, totuși mulți oameni nu înțeleg relația dintre o bună sănătate a creierului și procesul de somn. În timpul somnului, creierul se reorganizează și se reîncarcă și elimină lucrurile toxice, ceea ce ajută la menținerea funcționării normale a creierului, conform oamenilor de știință.
Somnul este foarte important pentru transformarea experiențelor în memoria noastră pe termen lung, menținerea funcției cognitive și emoționale și reducerea oboselii mintale. Studiile privării de somn au demonstrat deficite în memorie și atenție, precum și modificări ale sistemului de recompense, care deseori perturbă funcționarea emoțională.
Somnul exercită, de asemenea, o puternică influență de reglare asupra sistemului imunitar. Dacă ai cantitatea și calitatea optime de somn, vei descoperi că ai mai multă energie, o stare mai bună și că ești capabil să-ți dezvolți creativitatea și gândirea.
Deci, să avem un an nou fericit și să profităm la maxim de noi înșine în 2021, chiar dacă pandemia n-o să treacă chiar așa ușor, dar și să îi ajutăm pe alții să facă același lucru.