31 dec. 2020 | 16:55

Soarele artificial al Coreei stabilește un nou record mondial. A funcționat la o temperatură incredibilă

ACTUALITATE
Soarele artificial al Coreei stabilește un nou record mondial. A funcționat la o temperatură incredibilă

Soarele artificial al Coreei de Sud a doborât un record mondial după ce a rulat la peste o sută de milioane de grade timp de 20 de secunde.

Korea Superconducting Tokamak Advanced Research  (KSTAR), un dispozitiv de fuziune supraconductoare, este cheia KSTAR Plasma Campaign 2020.

În cursa pentru fuziunea nucleară din China și din alte țări din Europa, KSTAR este construit pentru a recrea reacțiile de fuziune ale soarelui pe Pământ. Practic, cercetătorii vor ține puterea soarelui în palmele mâinilor lor.

Până acum, niciun alt dispozitiv de fuziune nu a fost capabil să mențină temperaturi de o sută de milioane de grade sau mai mari timp de zece secunde sau mai mult. Gândește-te la Spider-Man 2. Chiar dacă e un film, indică dificultatea menținerii unei stări de plasmă în dispozitivul de fuziune la temperaturi imense pentru perioade lungi.

Conform Phys.org, Si-Woo Yoon, directorul Centrului de Cercetare KSTAR de la KFE a explicat: “Tehnologiile necesare pentru operațiuni lungi de 100 de milioane de grade sunt cheia realizării energiei de fuziune, iar succesul KSTAR în menținerea plasmei la temperaturi înalte timp de 20 de secunde este un moment important în cursa pentru asigurarea tehnologiilor pe termen lung cu funcționare cu plasmă de înaltă performanță, o componentă critică a unui reactor comercial de fuziune nucleară în viitor”.

Yong-Su Na, profesor la departamentul de Inginerie Nucleară, SNU, care a colaborat cu KFE pentru operațiunea cu plasmă KSTAR, a adăugat: „Succesul experimentului KSTAR în operațiunea lungă, la temperatură ridicată, ne aduce cu un pas mai aproape de dezvoltarea tehnologiilor pentru realizarea energiei de fuziune nucleară”.

Realizările și descoperirile KSTAR vor fi declarate în cadrul conferinței IAEA Fusion Energy din mai 2021, cu un obiectiv de o sută de milioane de grade pentru trei sute de secunde până în 2025.

China și-a alimentat reactorul de fuziune nucleară, numit și „soarele artificial”

China și-a alimentat de asemenea cu succes reactorul de fuziune nucleară ce va da „soare artificial” pentru prima dată. Acest lucru marchează un mare avans în capacitățile de cercetare a energiei nucleare ale țării.

Reactorul, care este cel mai mare din țară, ar putea genera într-o zi energie fără a risca o “topire” nucleară – sau emiterea de gaze cu efect de seră – prin fuzionarea atomilor. Situat în sud-vestul provinciei Sichuan și finalizat la sfârșitul anului trecut, reactorul este adesea numit „soare artificial” datorită căldurii și puterii enorme pe care o produce.