18 dec. 2020 | 18:07

Cum va arăta lumea în 2030? Acestea sunt schimbările la care să fii atent

ACTUALITATE
Cum va arăta lumea în 2030? Acestea sunt schimbările la care să fii atent

Consumatorii anticipează că tehnologia conectată va deveni mai flexibilă și mai interactivă în viitor, iar până în 2030 vom vedea dispozitive care să poată anticipa și chiar lua decizii creative într-o gamă largă de scenarii de utilizare cotidiene.

Cea de-a zecea ediție a raportului Ericsson ConsumerLab 10 Hot Consumer Trends subliniază anticipările consumatorilor cu privire la diferitele roluri pe care dispozitivele inteligente conectate le-ar putea avea în viitor. Fiecare dintre aceste roluri ar putea fi considerat drept o nouă zonă de servicii, deschizând, pentru furnizorii de servicii 5G, o serie de oportunități de extindere treptată a rețelelor viitoare către clienții lor.

Progresele în domeniul inteligenței artificiale și al tehnologiei comunicațiilor celulare vor permite dispozitivelor inteligente conectate să comunice în siguranță, folosind rețelele viitorului.

Așteptările consumatorilor de la dispozitivele inteligente conectate ale viitorului indică oportunități de noi servicii inteligente de rețea pentru furnizorii de servicii 5G

Între timp, acestea ar putea aduce un grad de receptivitate la nevoile consumatorilor mai ridicat decât oricând, aceștia așteptând o conectivitate inteligentă care să ducă la apariția unor servicii ce depășesc cu mult experiențele facilitate de conexiunile mobile din prezent.

Pe baza unor analize îndelungate ale trendurilor globale, raportul ConsumerLab, vizând cele mai importante tendințe de consum în 2030, indică așteptările și predicțiile a 50 de milioane de consumatori (din 15 orașe mari ale lumii) care au adoptat timpuriu tehnologia.

În acest studiu, respondenții au evaluat 112 concepte/prototipuri de mașini/dispozitive inteligente conectate, atât dintr-o perspectivă centrată pe utilizarea individuală, cât și dintr-o perspectivă mai largă. Rezultatul constă într-o prezentare generală a celor 10 roluri pe care consumatorii se așteaptă ca mașinile sau dispozitivele inteligente conectate să le îndeplinească în viața de zi cu zi, până în anul 2030. Astfel, fiecare tendință din raport descrie un rol specific pe care acestea l-ar putea avea.

Mașinile și dispozitivele inteligente conectate vor căpăta o importanță semnificativă în viețile noastre, până în anul 2030

Așteptările consumatorilor cu privire la conectivitatea inteligentă sunt mai mari decât în cazul oricărui alt tip de dispozitiv/mașină inteligent(ă) conectat(ă). De exemplu, trendul Asistenți de conectivitate (Connectivity Gofers) descrie funcții conform cărora dispozitivele se vor adapta în mod inteligent la orice semnal – conectivitate celulară, Wi-Fi sau fixă, precum și folosirea de detectoare inteligente de semnal care să ghideze utilizatorii către punctele cu acces optim, chiar și în zonele aglomerate. Pentru furnizorii de servicii 5G, toate trendurile prezentate indică oportunități de extindere treptată a rețelelor inteligente, pentru a acoperi o gamă completă de servicii noi pentru clienții lor, iar fiecare dintre rolurile prezentate în acest raport ar putea fi văzut ca o zonă de servicii cu totul nouă.

Dr. Michael Björn, Head of Research Agenda, Ericsson Consumer & IndustryLab, și autor al raportului citat, sustine că serviciul de Boți comunitari evidențiază rolul pe care inteligența artificială l-ar putea avea în furnizarea serviciilor comunitare atât de necesare.

„Explicatorii prezintă ideea că toate dispozitivele conectate trebuie să fie capabile să-și facă înțelese funcțiile și folosirea către utilizatori, iar Boții de sustenabilitate se axează pe nevoia crescută de consiliere inteligentă localizată, privind problemele climatice în viitor. Toate aceste potențiale servicii au în comun faptul că se bazează pe comunicarea inteligentă dintre dispozitive, conectivitatea lor devenind astfel chiar mai importantă decât este astăzi.”
Michael Björn

Tendințe de consum pentru 2030

Printre cele mai importante tendințe de consum pentru 2030, consumatorii care au fost intervievați au spus că inteligența artificială îi va păzi de hoți, că îi va ajuta la postura corpului datorită costumelor inteligente, dar și că AI îți va crea un grup de prieteni, în funcție de gusturile comune. Pe de altă parte, 37% dintre utilizatorii de AR/VR spun că își doresc un bot care să poată fi programat/setat/instruit să dea spargeri sau să atace alte persoane.

Dacă ar trebui să ne îngrijorăm de evoluția inteligenței artificiale sau nu, rămâne de văzut. Cert este că are atât beneficii, cât și minusuri, dar, vrem-nu vrem, face parte din viața noastră.