04 dec. 2020 | 17:01

Cum a tărăgănat statul licitația pentru 5G: anunțul ANCOM care nu dă mari speranțe

ACTUALITATE
Cum a tărăgănat statul licitația pentru 5G: anunțul ANCOM care nu dă mari speranțe

Statul a tot promis că va organiza licitația 5G, programată inițial în 2019 și amânată pentru 2020. Iată că nu s-a întâmplat nimic, iar anunțul ANCOM nu oferă mari speranțe.

ANCOM – Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații – a promis că va organiza o licitație 5G în 2019. Numai că lucrurile n-au mers cum trebuie și totul a fost lăsat pentru 2020. Anul acesta, însă, altele au fost prioritățile, iar pandemia de coronavirus a cam dictat tonul și nu s-a mai putut face nimic.

Între timp, ANCOM vine cu noi promisiuni.

A publicat planul său de acţiuni pentru anul 2021, potrivit unui comunicat al instituţiei. Și abia acolo se regăsește licitația 5G. Numai că și pentru anul viitor, drumul e anevoios.

Licitația 5G, abia în 2021

ANCOM promite că, anul viitor, va organiza și licitația de spectru pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor in benzile vizate pentru furnizarea de retele publice si servicii de comunicatii electronice de banda larga. E un obiectiv stabilit pentru al doilea trimestru, dacă lucrurile merg cum trebuie.

„Aceste actiuni vor avea un impact semnificativ asupra pietei de comunicatii electronice, in primul rand, dar si asupra altor sectoare ale economiei. In acest sens, ANCOM va colabora cu toate institutiile a caror activitate va fi impactata de schimbarile preconizate, dar si cu reprezentantii mediului de afaceri, pentru a asigura transparenta tuturor actiunilor pe care le va intreprinde anul viitor”, arată ANCOM în comunicat.

Faptul că acest obiectiv a fost tărăgănat înseamnă, de fapt, bani pierduti de stat. În urma acestei licitații, amânată acum pentru 2021, la buget ar ajunge circa 600 milioane de euro, bani care vor fi încasați de la principalii operatori prezenți în piață – adică Orange, Vodafone, Telekom și Digi.

În prezent, licențele pentru banda 2.100 MHz sunt folosite de Orange, Vodafone, Telekom și Digi în urma a două proceduri de selecție comparativă desfășurate în anii 2004 și 2006. La acel moment, prețul per licența a fost stabilit la 35 milioane de dolari pentru o perioadă de 15 ani.