Atenție, români. Te trezești cu Poliția la ușă dacă pe Google cauți așa ceva
Poate nu știai, dar giganții digitali precum Google colaborează deseori cu Poliția. Iar asta e una dintre situații.
Giganții digitali ca Google conduc, cumva, lumea și modelează comportamentul utilizatorilor după bunul plac. Dar există și situații în care sunt nevoiți să colaboreze cu Poliția și să pună la dispoziție anumite date personale. Sigur că nu recunoaște asta și insistă că protejează datele.
Dar nu e mereu așa.
Te trezești cu Poliția la ușă dacă o să cauți asta pe Google
Se pare că în SUA, Google a furnizat investigatorilor mai multe date și informații despre utilizatori în anumite anchete și numai după ce un judecător a fost de acord cu asta. Într-una dintre situații a fost vorba de folosirea motorului Google Search pentru a căuta după ceva anume, respectiv adresa unui imobil care a fost ulterior incendiat într-un atac.
Google a ajutat la găsirea făptașului furnizând autorităților lista căutărilor efectuate după adresa respectivă în fereastra de timp ce a precedat atacul, complet cu adrese IP care au fost ulterior potrivite cu locația fizice aproximative, stabilite cu ajutorul furnizorilor de internet.
Căutările pe Google Search pot fi folosite, așadar, ca probe în diverse spețe. Dar există, evident, și îngrijorări că asta ar putea conduce la abuzuri. Spre exemplu, autoritățile pot folosi diverse pretexte pentru a afla istoricul de navigare al unei persoane. Cert este că pe internet nu ești atât de în siguranță pe cât ai crede.
Tehnologia vine la pachet cu multe riscuri. Apple, spre exemplu, a fost subiectul unor controverse similare. Au existat mai multe situații în care Poliția a cerut deblocarea unui anumit dispozitiv. Numai că lucrurile n-au fost tranșate așa de repede.
Încă de acum câțiva ani, Apple a venit cu funcția USB Restricted Mode, noutatea care dezamăgește agențiile guvernamentale care vor să deblocheze telefoane iPhone. Până acum, exista o modalitate prin care telefoanele blocate puteau fi accesate prin intermediul portului USB. Noua funcție venită încă de la iOS 12 a rezolvat această problemă.