19 nov. 2020 | 13:31

Ce are de spus Consiliul Concurenței după ce Telekom și Orange au bătut deja palma pentru operațiunile fixe

ACTUALITATE
Ce are de spus Consiliul Concurenței după ce Telekom și Orange au bătut deja palma pentru operațiunile fixe

Consiliul Concurenței e instituția care veghează ca piața să se comporte în limitele legale, să nu existe înțelegeri de tip cartel ș.a.m.d. Acum, se pronunță în legătură cu tranzacția pe care s-au înțeles Telekom România și Orange privind operațiunile fixe.

Telekom și Orange au bătut palma recent pentru ca operatorul francez să preia operațiunile fixe din România. După lungi discuții, aprobări și negocieri inclusiv cu statul român, înțelegerea pare că s-a parafat. Acum, Consiliul Concurenței vine cu propriile observații.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, se arată îngrijorat de o posibilă concentrare din piața telecom. El spune, între altele, că vânzarea activelor fixe ale Telekom către Orange.

Ce spune Consiliul Concurenței despre înțelegerea dintre Orange și Telekom

În piața telecom activează un număr mic de jucători. Din acest punct de vedere, atenția trebuie să fie sporită,  a declarat Bogdan Chirițoiu în cadrul conferinței Pria Events.

„Un test important pe zona asta cred ca va fi modul cum va decurge concentrarea sau vânzarea unora dintre activele fixe ale Telekom către Orange. Zona de concentrări economice este una în care ne așteptăm să se întâmple schimbări în perioada următoare. Pe măsură ce multe firme au dificultăți, ne-am aștepta ca unele dintre ele să fie cumpărate de concurenți care sunt mai eficienți și mai puternici”, arată președintele Consiliului Concurenței.

Bogdan Chirițoiu a amintit și de 5G, tehnologia pentru care încă se așteaptă o licitație de la ANCOM.

”Aici suntem multumiți de presiunea concurențială care exista în piața românească și ne dorim ca in viitor, trecând la 5G, trecând prin această operațiune între Telekom și Orange, vrem să păstram un grad înalt de concurență în piață, ca să avem în continuare servicii bune, la preturi bune. Doi – suntem mulțumiți de concurența în zona comerțului, atât a celui nealimentar cât și a celui alimentar. Gradul acesta puternic de concurență în zona comerțului alimentar cred că s-a văzut în pandemie”, a adăugat Bogdan Chirițoiu.

Orange a cumpărat acum ceea ce era vechea companiei Romtelecom, adică servicii fixe. Până la data achiziției, Telekom (divizia de servicii fixe) era controlată astfel: 54% din acțiuni deținute de OTE și 46% de statul român. Până acum, Telekom a însemnat așa: Telekom Romania Communication (TKR), adică servicii fixe, și Telekom Romania Mobile Communications (TKRM), adică servicii mobile. OTE își păstrează statutul de acționar majoritar al TKRM.

Tranzacția de acum cuprinde participațiile de 54% deținute de OTE și abonații serviciilor convergente fix-mobil. Totodată, valoarea tranzacției a fost evaluată la 497 milioane euro (întregul pachet de acțiuni), din care valoarea acțiunilor deținute de OTE este de 268 milioane euro.

Aceasta poate fi supusă unor ajustări, la încheierea tranzacției, pentru a balansa modificările anumitor elemente, precum datoria netă sau capitalul circulant.

Mai multe despre tranzacția dintre Orange și Telekom – AICI.