Când vin banii de la UE pentru relansarea economiei: Ungaria și Polonia ne pun bețe-n roate
Uniunea Europeană lucrează de câteva luni la un plan de relansare economică post-Covid. Din păcate, Ungaria și Polonia sabotează inițiativa din cauza unor prevederi referitoare la statul de drept.
În ultimii ani, Ungaria, Slovenia și Polonia au făcut pași repezi către regimuri autoritare, dictatoriale. Pentru că Uniunea Europeană încearcă să promoveze valori democratice printre țările Uniunii, a condiționat ajutoarele financiare de respectarea statului de drept și a separației puterilor în stat. În mod previzibil, respectivele principii nu au rezonat cu lideri precum Viktor Orban.
În momentul de față, planul economic de relansare post-Covid este blocat de de către Ungaria și Polonia, căreia s-a raliat și Slovenia. Administrația celor trei țări din UE a apelat la dreptul de veto din cauza includerii în proiectul de ajutor financiar a unui mecanism de condiționare a alocării fondurilor europene.
În condiții normale, țările UE ar fi stat mult și bine la masa negocierilor pentru a găsi o soluție de compromis, dar pandemia a dus la soluții extreme. Cel mai probabil, li se va lua dreptul de veto țărilor opozante care refuză respectarea statului de drept. „Cu președinția germană a UE, căutăm soluții practice, care pot trece printr-un anumit număr de clarificări tehnice la acest mecanism, cu siguranță însă nu prin punerea sa în discuție, deoarece valorile noastre și proiectul nostru european” sunt „aici în joc”, a declarat Clément Beaune, în fața Senatului francez.
„Vom vedea dacă va fi necesar, în ultimă instanță, cum să avansăm fără aceste țări care blochează deoarece Europa nu poate fi luată ostatic de un anumit număr de guverne care nu doresc să avanseze, care nu doresc să respecte soclul esențial al proiectului nostru politic”, a adăugat oficialul european.
Aceste declarații au venit la câteva zile după ce Budapesta și Varșovia au blocat luni proiectul de buget al UE pentru 2021 și implementarea planului de relansare economică post-Covid.