16 nov. 2020 | 17:38

Acest dispozitiv poate monitoriza și trata bolile de inimă

ACTUALITATE
Acest dispozitiv poate monitoriza și trata bolile de inimă

Pacemakerele și alte dispozitive cardiace implantabile utilizate pentru monitorizarea și tratarea aritmiilor și a altor probleme cardiace sunt minuni ale tehnologiei medicale.

Cu toate acestea, au avut în general unul dintre aceste două dezavantaje – fie sunt realizate din materiale rigide care nu se pot mișca pentru a găzdui o inimă care bate, fie sunt fabricate din materiale moi care pot colectează doar o cantitate limitată de informații.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au creat un plasture realizat din electronice complet cauciucate care pot fi plasate direct pe inimă pentru a colecta activitatea electrofiziologică, temperatura, bătăile inimii și alți indicatori, toate în același timp.

Dispozitivul te salvează pe tine, iar tu îl “salvezi” pe el

Cunjiang Yu, Bill D. Cook, profesor asociat de inginerie mecanică la UH și autor al lucrării, a declarat că dispozitivul marchează o premieră a bioelectronicii dezvoltate pe baza materialelor electronice complet cauciucate, compatibile cu țesutul cardiac.

În acest fel, dispozitivul este capabil să rezolve limitările implanturilor cardiace anterioare, care sunt realizate în principal din materiale electronice rigide.

“Pentru persoanele care au aritmie cardiacă sau au suferit un atac de cord, trebuie să identificați rapid problema”, a spus Yu. “Acest dispozitiv poate face asta”.

În plus față de capacitatea de a colecta simultan informații din mai multe locații de pe inimă – o caracteristică cunoscută sub denumirea de cartografiere spațio-temporală – dispozitivul poate recolta energie din bătăile inimii, permițându-i să funcționeze fără o sursă de alimentare externă.

Acest lucru îi permite nu doar să urmărească datele pentru diagnosticare și monitorizare, ci să ofere și beneficii terapeutice, cum ar fi stimularea electrică și ablația termică, au raportat cercetătorii.

Yu este un lider în dezvoltarea de produse electronice complet cauciucate cu detecție și alte capacități biologice, inclusiv pentru utilizare în mâini, piei și alte dispozitive robotizate.

Plasturele bioelectronic epicardial se bazează pe materiale cu proprietăți mecanice care imită țesutul cardiac, permițând o interfață mai strânsă și reducând riscul ca implantul să afecteze mușchiul inimii.

“Spre deosebire de bioelectronica bazată în principal pe materiale rigide cu structuri mecanice care se pot întinde la nivel macroscopic, construirea bioelectronicii din materiale cu module care se potrivesc cu cele ale țesuturilor biologice sugerează o cale promițătoare către bioelectronica de generație următoare și biosenzori care nu au o duritate dificilă – interfață ușoară pentru inimă și alte organe”, au scris cercetătorii.

“Plasturii noștri epicardiali sunt capabili de cartografiere ECG multiplexată, detectare a tensiunii și temperaturii, ritmare electrică, ablație termică și recoltare de energie”, au conchis autorii.