11 nov. 2020 | 16:02

11 cele mai bune motoare de căutare pentru a explora internetul invizibil

ACTUALITATE
11 cele mai bune motoare de căutare pentru a explora internetul invizibil

Nu tot ce există pe web va apărea într-o listă cu rezultatele căutării pe Google sau Bing. Există o mulțime de locuri pe care crawlerele lor web nu le pot accesa.

Pentru a explora web-ul invizibil, trebuie să utilizezi motoare de căutare specializate.

Mai întâi, ce este web-ul invizibil?

Înainte de a începe, să stabilim la ce se referă termenul “web invizibil”.

Pur și simplu, este un termen general pentru conținutul online care nu va apărea în rezultatele căutării sau în directoarele web.

Deși nu există date oficiale disponibile, majoritatea experților sunt de acord că rețeaua invizibilă este de câteva ori mai mare decât rețeaua vizibilă. Având în vedere că Google, Amazon, Microsoft și Facebook stochează între ele aproximativ 1.200 de petabyte, numerele devin rapid uimitoare.

Conținutul de pe rețeaua invizibilă poate fi împărțit în Deep Web și Dark Web.

Deep Web este alcătuit din conținut care are nevoie de obicei de o formă de acreditare pentru a-l accesa. De exemplu, baze de date ale bibliotecii, căsuțe de e-mail, înregistrări personale (financiare, academice, de sănătate și juridice), unități de stocare în cloud, intranet-uri ale companiei etc.

Dacă ai detaliile corecte, poți accesa conținutul printr-un browser web obișnuit.

Dark Web este o subsecțiune a Deep Web. Trebuie să utilizezi un browser dark web dedicat (cum ar fi Tor) pentru a vedea conținutul. Este mai anonim decât internetul obișnuit și, prin urmare, este adesea locul unde se desfășoară activități ilegale, cum ar fi vânzarea de droguri și arme.

Iată cele mai bune motoare de căutare pentru web-ul invizibil:

1. Pipl

Pipl este cel mai mare motor de căutare pentru informații despre oameni din lume. Spre deosebire de Google, Pipl poate interacționa cu baze de date care pot fi căutate, directoare de membri, dosare judiciare și alt conținut de căutare profundă pe internet pentru a vă oferi un profil detaliat al unei persoane.

2. Wayback Machine

Motoarele de căutare obișnuite oferă doar rezultate din cea mai recentă versiune a unui site web disponibil.

Wayback Machine are copii de peste 361 miliarde de pagini web pe serverele sale, permițându-ți să cauți conținut care nu mai este disponibil pe web-ul vizibil.

3.WWW Virtual Library

WWW Virtual Library este cel mai vechi catalog de pe web. A fost început de Tim Berners-Lee, creatorul World Wide Web, în 1991.

Voluntarii compilează manual lista de linkuri, creând astfel un indice de înaltă calitate al conținutului web profund în zeci de categorii.

4.DuckDuckGo

DuckDuckGo este bine cunoscut ca motor de căutare privat pentru web-ul vizibil, dar compania oferă și un site cu extensia .onion (domeniu care poate fi accesat prin Tor) care îți permite să explorezi dark web-ul.

Chiar și motorul de căutare obișnuit oferă conținut web mai profund decât Google. Pune rezultate de la peste 500 de instrumente de căutare independente care își găsesc rezultatele. Dacă asociezi motorul obișnuit DuckDuckGo cu versiunea .onion, poți efectua o întreagă căutare pe web.

5. USA.gov

Cantitatea de conținut a USA.gov este impresionantă. Este un portal către tot materialul public de care ai nevoie pentru fiecare agenție federală și guvern de stat, local sau tribal.

Vei găsi, de asemenea, informații despre locuri de muncă guvernamentale, împrumuturi, subvenții, impozite și multe altele. Majoritatea informațiilor de pe site nu vor apărea pe Google.

6. Directory Of Open Access Journals

Directory of Open Access Journals este un motor de căutare pe internet care oferă acces la lucrări academice. Lucrările sunt disponibile oricui fără plată.

Depozitul actual are aproape 10.000 de reviste cu 2,5 milioane de articole pe toate subiectele. Google Scholar poate accesa unele informații, dar DOAJ este un instrument de cercetare mai bun.

7.Elephind

Elephind își propune să ofere un portal unic tuturor ziarelor istorice ale lumii. Este o resursă fantastică pentru cercetători – în special istorici de familie, genealogi și studenți.

Multe dintre ziarele de pe site sunt exclusiv pe deep web; nu vor apărea pe Google.

8. Voice Of The Shuttle

Pentru oricine este interesat de științele umaniste, Voice Of The Shuttle este o resursă esențială. Site-ul a intrat în funcțiune în 1994 și astăzi se mândrește cu una dintre cele mai impresionante colecții de conținut deep web curat.

Există mai mult de 70 de pagini de link-uri adnotate care acoperă totul, de la arhitectură la filozofie.

9.Ahmia

Ahmia este un motor de căutare dark web. Dar are ceva mai special: este unul dintre puținele motoare de căutare dark web disponibile pe web obișnuit.

Desigur, orice linkuri și rezultate nu vor putea fi deschise decât dacă ai browserul Tor instalat pe computer. Cu toate acestea, este o modalitate excelentă de a putea observa ce este disponibil pe dark web, fără a te expune riscurilor inerente ale utilizării dark web-ului.

10. WorldCat

De unde știi ce cărți au în stoc diferite biblioteci locale din zona ta? Parcurgerea individuală a site-ului fiecărei biblioteci necesită mult timp și poate fi predispusă la erori.

În schimb, poți consulta WorldCat. Acest motor de căutare deep web are două miliarde de articole indexate din biblioteci din întreaga lume, incluzând numeroase linkuri care sunt disponibile de obicei doar cu o căutare în baze de date.

11. Project Guttenberg

Dacă ești în căutare de cărți electronice obscure fără drepturi de autor pe Google, va trebui să cauți pe mai multe pagini pentru a găsi un rezultat care oferă un link de descărcare.
Project Guttenberg oferă peste 58.000 de cărți electronice gratuite pentru a le putea descărca.