VIDEO Roboții care ți-ar putea asigura mâncare în viitor: pe ce alocă UE peste 3 milioane de euro
Când te gândești la roboți, mai ales cei care pot înlocui activitățile de rutină, sesizezi imediat beneficiile: pot munci non-stop, nu vor concedii și nici pauze de masă. Dar ce ai zice dacă te-ar și hrăni la nevoie? UE dă peste 3 milioane de euro pentru a finanța un proiect inedit.
Uniunea Europană pune la bătaie o sumă de peste 3 milioane de euro pentru a finanța un proiect inedit, iar România e parte din această inițiativă. E vorba de X-PIC, un demers care nu spune nimic la prima vedere, dar care e cât se poate de interesant.
Pentru că printre ideile care ar putea primi suport financiar se numără și roboții comestibili. Adică mașinării inteligente care-ți pot oferi hrană în caz de nevoie. România participă la acest proiect prin intermediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare – INCDTIM Cluj-Napoca.
Roboți comestibili – proiectul care ar putea ajuta enorm omenirea
Una dintre aceste idei care ar putea primi finanțare se referă la roboții comestibili. E vorba, de fapt, de niște alimente robotizate, care ar putea furniza nutriție vitală oamenilor și animalelor în situații de urgență.
“În ultima rundă de investiții din cadrul proiectului-pilot «Pathfinder Open» al Consiliului European pentru Inovare (CEI), finanțat prin programul UE pentru cercetare și inovare Orizont 2020, au fost selectate 58 de tehnologii noi de mare impact. Proiectul X-PIC, din care face parte și România prin intermediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare – INCDTIM Cluj-Napoca, X-PIC, va beneficia de 3.075.000 de euro.
UE pune la bătaie milioane de euro pentru a finanța proiecte care chiar pot avea un impact major în viitorul omenirii. Țările din care provin cele mai multe proiecte selectate sunt Germania, Italia, Spania, Franța și Elveția, aproape 30 % dintre ele fiind conduse de cercetători femei; 26 % dintre proiecte au fost clasificate drept «tehnologii ecologice» menite să sprijine obiectivele pactului verde european.