26 oct. 2020 | 17:55

Cel mai ciudat efect pe care fericirea îl are asupra creierului

ACTUALITATE
Cel mai ciudat efect pe care fericirea îl are asupra creierului

În timpul evoluției umane, dimensiunea creierului a crescut, în special într-o anumită parte numită neocortex. Neocortexul ne permite să vorbim, să visăm și să gândim.

În căutarea cauzelor care stau la baza extinderii neocortexului, cercetătorii de la Institutul Max Planck de Biologie Celulară Moleculară și Genetică din Dresda, împreună cu colegii de la Spitalul Universitar Carl Gustav Carus Dresden, au identificat anterior un număr de factori moleculari.

Acești jucători acționează de obicei intrinsec în așa-numiții progenitori bazali, celulele stem din neocortexul în curs de dezvoltare cu un rol esențial în expansiunea sa.

Cercetătorii raportează acum un rol suplimentar al neurotransmițătorului fericirii – serotonina, despre care se știe că funcționează în creier pentru a media satisfacția, încrederea în sine și optimismul. Serotonina poate acționa extrinsec ca factor de creștere pentru progenitorii bazali la oameni.

Cum a decurs studiul?

“Am exploatat seturi de date generate de grup în trecut și am constatat că receptorul serotoninei HTR2A a fost exprimat la fetuși umani, dar nu și la șoareci embrionari. Serotonina trebuie să se lege de acest receptor pentru a activa semnalizarea în aval. M-am întrebat dacă acest receptor ar putea fi unul dintre răspunsurile întrebării de ce oamenii au un creier mai mare”, a explicat Lei Xing, om de știință în echipa de cercetare.

Pentru a explora acest lucru, cercetătorii au indus producția receptorului HTR2A în neocortexul embrionilor șoarecilor.

“Într-adevăr, am constatat că serotonina, prin activarea acestui receptor, a provocat un lanț de reacții care a dus la producerea mai multor progenitori bazali în creierul în curs de dezvoltare. Mai mulți progenitori bazali pot crește apoi producția de neuroni corticali, ceea ce deschide calea către un creier mai mare”, continuă Lei Xing.

Semnificație pentru dezvoltarea și evoluția creierului

Ce presupune, totuși acest nou rol al serotoninei ca factor de creștere pentru progenitorii bazali în creierele foarte dezvoltate?

Semnalarea anormală a serotoninei și o expresie perturbată sau mutația receptorului său HTR2A au fost observate în diferite tulburări neurodezvoltare și psihiatrice, cum ar fi sindromul Down, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție și autismul.

Descoperirile pot ajuta la explicarea modului în care defecțiunile serotoninei și ale receptorilor acesteia în timpul dezvoltării creierului fetal pot duce la tulburări congenitale, sugerând noi abordări pentru tratamentele terapeutice.