21 oct. 2020 | 08:00

Asteroidul care vine spre Pâmânt cu 50.000 km/h: care sunt riscurile la care ne expunem

ACTUALITATE
Asteroidul care vine spre Pâmânt cu 50.000 km/h: care sunt riscurile la care ne expunem

De mărimea celebrului Big Ben din Londra, un asteroid se deplasează câtre Pământ cu o viteză de 50.000 km/h. Partea bună este că nu ne va lovi, dar nu trebuie ignorat.

Micuțul asteroid, de dimensiunea unui bloc, va trece pe lângă Pământ la o distanță de aproximativ 11,2 milioane de kilometri. Numele său este 2020 TGI și, în raport cu planeta noastră, va fi cel mai aproape la ora 5:29 pe 23 octombrie. Acestea calcule au fost realizat de Centrul pentru Studierea Obiectelor din Preajma Pământului din cadrul Nasa.

Nu este prima oară când auzim de acest asteroid. Cea mai recentă apropiere a sa de Pământ a fost pe 20 aprilie 2013 și, după episodul din această săptămână, nu se va mai apropia până pe 6 februarie 2024. Obiectele apropiate de Pământ (Near Earth Objects) „potențial periculoase” sunt definite de NASA ca fiind obiectele spațiale care sunt mai apropiate de 0,05 unități astronomice (1 UA = lungimea semiaxei mari a orbitei Pământului în jurul Soarelui, 149,6 mil. km) și măsoară peste 150 m în diametru. Conform unui raport întocmit de Planetary.org în 2018, există peste 18.000 de asemenea obiecte.

Deși acest asteroid poate fi ușor de ignorat, având în vedere distanța la care trece de Pământ, în luna august a acestui an nu am fost la fel de norocoși. Un asteroid de mărimea unei camionete a trecut la aproximativ 3200 de kilometri pe lângă Terra. Oficialii NASA au declarat că i-au pierdut urma la scurt timp după.

Vizavi de aceste fenomene, americanii se pare că sunt cei mai îngrijorați. Un sondaj recent a atras atenția asupra faptului că aceștia ar prefera un program spațial care să se concentreze pe potențialele impacturi cu asteroizi, mai degrabă decât unul care să trimită oameni pe Lună sau pe Marte.

Concluziile studiului cu pricina au venit la aproximativ un an după o declarație îngrijorătoare a administratorului NASA, Jim Brindestine. El a clasificat un posibil impact cu un asteroid ca fiind cea mai mare amenințare la adresa Pământului în aprilie 2019.
Centura de asteroizi din sistemul nostru solar

Centura de asteroizi din sistemul nostru solar

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele