15 oct. 2020 | 11:00

Mulți și bogați: funcționarii publici au parte de noi majorări salariale, în mai multe instituții

ACTUALITATE
Mulți și bogați: funcționarii publici au parte de noi majorări salariale, în mai multe instituții

Dacă ar exista o facultate pentru așa ceva, cei mai câștigați ar fi absolvenții care se pregătesc pentru a ocupa o poziție de funcționar public. Acestora li se majorează salariale în permanență.

În ultima săptămână, s-au adus modificări la Legea Salarizării din România. Schimbările vizează aproape exclusiv implementarea de majorări salariale pentru funcționarii publici din mai multe instituții ale statului.

Proiectul de lege a fost adoptat miercuri în Camera Deputaților și include majorări de salariu pentru funcționarii publici și personalul contractual din aparatul Administrației Prezidențiale, a Secretariatului General al Guvernului și din serviciile Parlamentului. Cu alte cuvinte, din nou, și-au mărit singuri salariale.

Proiectul modifică Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. S-au înregistrat 150 voturi pentru, 71 împotrivă și 8 abțineri. În practică, este vorba de o creștere de aproximativ 15%. Potrivit textelor adoptate, ”funcționarii publici din cadrul aparatului Administrației Prezidențiale, Secretariatului General al Guvernului, precum și funcționarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiază pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%”. Ca un detaliu importantă, o astfel de formulare a facilitat eliminarea interdicției cumulului acestei majorări cu majorarea acordată pentru activitatea legislativă.

Din câte se pare, mărirea are un scop nobil în spate, ”eliminarea discriminării la care au fost supuși funcționarii respectivi, având în vedere specificul și unicitatea atribuțiilor și activității desfășurate și ținând cont de interdicțiile și incompatibilitățile prevăzute de statute, precum și de dispozițiile Codului administrativ, restricții care, pentru majoritatea categoriilor de personal, se reflectă în diferențe salariale”.

Cu alte cuvinte, pentru că respectivii nu pot avea diverse firme sau alte locuri de muncă, deoarece riscă să fie incompatibili cu funcția, măririle salariale sunt justificate. ”Funcția publică parlamentară este o funcție publică specifică de carieră, autonomă. Funcționarii publici din cele trei instituții cu atribuții unice, recum și funcționarii publici parlamentari, se bucură de stabilitate și își desfășoară activitatea cu respectarea principiilor legalității, imparțialității, obiectivității, al subordonării ierarhice, precum și al neutralității politice.”, se arată în raportul Comisiei pentru muncă la motivarea amendamentului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele