08 oct. 2020 | 11:37

Imagini incredibile: Universul nu a arătat niciodată mai impresionant de atât

ACTUALITATE
Imagini incredibile: Universul nu a arătat niciodată mai impresionant de atât

Imaginile superbe realizate cu ajutorul razelor X ale NASA făcute asupra Universului arată ca un club de noapte din anii 80.

NASA a lansat recent un „tezaur al deliciilor cosmice” – imagini inedite datorită telescoapelor din întreaga lume. Universul, văzut în infraroșu, unde radio și raze gamma, este o priveliște spectaculoasă de văzut, cu culori, spirale și izbucniri de stele arătând ca și cum ar fi fost  imaginate de un pictor sau un grafician.

Dar dincolo de o anumită codificare a culorilor și straturilor de „lungime de undă multiplă”, așa arată diferitele colțuri ale universului nostru.

Messier 82

În primul rând, este galaxia Messier 82, prezentată în raze X și lumină optică folosind date de la Observatorul de raze X Chandra al NASA și, respectiv, telescopul spațial Hubble. Modelele albastre și roz observate în imagine sunt absolut masive, acoperind aproximativ 20.000 de ani lumină, rezultatul exploziilor repetate de supernova.

Large Magellanic Cloud

Următoarea imagine provine din Large Magellanic Cloud, una dintre cele mai strălucitoare explozii de supernova de secole. O undă de șoc roz poate fi văzută interacționând cu rămășițele stelei.

Sistemul Eta Carinae

Această imagine arată cele două stele masive ale sistemului Eta Carinae care orbitează strâns una pe cealaltă. Nuanța albă reprezintă date optice de la Hubble, albastru reprezentând lumina UV de la Hubble și violet reprezentând imagini cu raze X de la Chandra.

Galaxia Cartwheel

Poate că cea mai spectaculoasă dintre toate este această imagine a unei mici galaxii care trece prin mijlocul unei galaxii „ochi de taur”. Gazul purpuriu, luminat de datele cu raze X de la Chandra, arată cum structura mai mare a Galaxiei Cartwheel este de peste 150.000 de ani lumină.

Helix Hebula

În cele din urmă, avem o imagine din Nebuloasa Helix, o imagine cu lungime de undă multiplă care folosește date de la o varietate de telescoape care se întind pe aproximativ patru ani lumină.