Au reconstruit cranii din embrioni de dinozauri vechi de 200 de milioane de ani în detalii 3D uimitoare
Cele mai vechi fosile de embrioni de dinozauri cunoscute vreodată au fost examinate în detalii “fără precedent” pentru a dezvălui cum se dezvoltau craniile dinozaurilor.
Oamenii de știință au folosit tehnologii 3D pentru a studia ouăle depuse în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani de către ierbivorul Massospondylus carinatus de cinci metri lungime, care trăia undeva pe teritoriile din Africa de Sud de astăzi.
Cercetătorii de la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud au descoperit că craniile dinozaurilor s-au dezvoltat în aceeași ordine cu embrionii rudelor dinozaurilor vii, precum crocodilii, găinile, broaștele țestoase și șopârlele.
Ouăle, descoperite de oamenii de știință în 1976, se numără printre cele mai vechi fosile cunoscute de embrioni de dinozauri care au fost descoperite vreodată.
Cum au reconstituit craniile în 3D?
Până acum, utilitatea fosilelor de embrioni în scopuri de cercetare fusese limitată, din cauza faptului că sunt foarte fragile, după cum explică oamenii de știință.
Însă, cu ajutorul unei noi metode de scanare nedistructivă au reușit să vizualizeze fosilele cu o precizie “fără precedent” până la rezoluția unei celule osoase individuale.
Folosind raze X de mare putere, oamenii de știință au reconstituit craniile și au putut să vadă că embrionii dinozaurilor, care aveau cranii cu dimensiuni mai mici de 2 cm, aveau două seturi de dinți cu o dimensiune cuprinsă între 0,4 și 0,7 mm lățime – similar cu cele ale crocodililor și ale șopârlelor gecko.
“Este incredibil faptul că în peste 250 de milioane de ani de evoluție a reptilelor, felul în care craniul se dezvoltă în ou rămâne mai mult sau mai puțin același”, a declarat Jonah Choiniere, profesor la Universitatea din Witwatersrand și coautor al studiului.
Concluziile oamenilor de știință au indicat că modelul de dezvoltare embrionară nu s-a modificat în aproape 200 de milioane de ani și că dinozaurii s-au dezvoltat în ou la fel ca rudele lor reptiliene.