05 oct. 2020 | 14:56

Premiul Nobel în medicină, acordat pentru descoperirea virusului hepatitei C

ACTUALITATE
Premiul Nobel în medicină, acordat pentru descoperirea virusului hepatitei C

Premiul Nobel pentru medicină a fost acordat în comun unui trio american-britanic, care îi are în compoziție pe Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice, pentru descoperirea virusului hepatitei C.

Adunarea Nobel a declarat într-un comunicat de presă luni că cei trei oameni de știință “au făcut descoperiri fundamentale care au dus la identificarea unui virus nou”.

Acesta a spus că trio-ul a “contribuit decisiv la lupta împotriva hepatitei transmise prin sânge, o problemă majoră de sănătate la nivel mondial care cauzează ciroza și cancerul hepatic în întreaga lume”.

La nivel global, se estimează că 71 de milioane de persoane au infecție cronică cu virusul hepatitei C, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Un număr semnificativ dintre cei care sunt infectați cronic vor dezvolta ciroză sau cancer la ficat.

Gilbert Thompson, profesor emerit de lipidologie clinică la Imperial College din Londra, a declarat pentru CNN: “Este de mult așteptat. Hepatita C a provocat la fel de multe, dacă nu chiar mai multe decese, decât actuala pandemie de coronavirus. A fost o problemă majoră și această lucrare a fost un enorm pas înainte”.

Premiul Nobel pentru Medicină: trioul pentru hepatita C

Studiile metodice ale hepatitei asociate transfuziei, realizate de către omul de știință american Alter, au demonstrat că un virus necunoscut a fost o cauză comună a hepatitei cronice.

Houghton, om de știință britanic, a folosit o strategie netestată încă pentru a izola genomul noului virus numit Hepatita C.

Rice, un alt american, a furnizat dovezile finale care arată că virusul hepatitei C poate provoca hepatită.

Alfred Nobel – inventatorul dinamitei – a creat în 1895 un fond care să dea cea mai mare parte din averea sa celor care slujesc omenirii. Astăzi, Premiul Nobel recunoaște realizări remarcabile în domeniile fizicii, chimiei, fiziologiei sau medicinei, literaturii, păcii și științelor economice. Între 1901 și 2019, au fost acordate aproape 600 de premii.

Testamentul lui Nobel a declarat că o parte din fondul său va fi dedicată “persoanei care va fi făcut cea mai importantă descoperire din domeniul fiziologiei sau medicinei”.

Principala inscripție pe o parte a medaliilor pentru Premiul Nobel pentru fizică, chimie, medicină și literatură este aceeași: “Inventas vitam juvat excoluisse per artes”, tradusă în mod vag prin: “Cei care au îmbunătățit viața pe pământ prin noua stăpânire găsită”.

Premiile Nobel pentru medicină, fizică și chimie sunt punctul culminant al realizărilor științifice, onorând descoperirile care schimbă viața.

Premiile Nobel pentru Fizică și Chimie vor fi anunțate marți și, respectiv, miercuri, urmate de Premiul Nobel pentru Literatură joi, pentru Pace, vineri și Premiul în Științe Economice, luni, 12 octombrie.