Lupta împotriva coronavirus ar putea fi câștigată de noi anticorpi: ce au descoperit cercetătorii
În ultimele luni, am auzit foarte multe despre anticorpi și efortul acestora de a vindeca bolnavii de coronavirus. Acum, cercetătorii au ajuns la noi concluzii pe marginea lor.
Anticorpii din organism duc lupta împotriva bolilor. În momentul în care faci febră, de exemplu, anticorpii luptă pentru eliminarea unei infecții din organism. Pentru că nu toate infecțiile sunt la fel, nici anticorpii nu sunt egali, mai ales în lupta împotriva noului coronavirus.
Deși toți cei care s-au vindecat de Covid-19 au dezvoltat anticorpi împotriva virusului, se pare că acești anticorpi sunt de mai multe feluri și doar unii dintre ei fac o treabă foarte bună în eliminarea rapidă și eficientă a virusului. Aceasta este concluzia unui grup de cercetători care a identificat anticorpii cu pricina și face eforturi pentru reproducerea lor în laborator. Ulterior, după numeroase teste, vor fi folosiți ca mijloc de terapie, sub formă de anticorpi monoclonali.
În urmă cu câteva zile, un grup de oameni de știință condus de Universitatea din Washington, care include și spitalul Sacco, împreună cu specialistul în boli infecțioase Massimo Galli, a publicat în revista Science descoperirea a doi anticorpi deosebit de puternici. Testaţi pe hamsteri, aceștia au eliminat Sars-Cov-2, blocând faimosul spike pe care coronavirusul îl folosește pentru a se lega de celulele umane și de receptorul Ace2.
Experimentele cu anticorpi sunt realizate în mai multe centre din lume, inclusiv pe oameni. Cel puțin trei companii sunt ancorate în acest proces, inclusiv Universitatea din Roma Tor Vergata, fundația Toscana Life Sciences și omul de știință Rino Rappuoli. Acesta din urmă a izolat deja trei anticorpi deosebit de puternici în combaterea virusului. Cu un pic de noroc, ar putea fi folosiți pentru tratamente în primăvară.
„Am obținut anticorpi foarte puternici, care se află în faza de dezvoltare industrială și cu care sperăm să contribuim în curând la limitarea acestei pandemii” – a scris Rappuoli, microbiolog, director științific și șef de cercetare și dezvoltare la Vaccinurile Gsk din Rosia (Siena), într-un articol scris pentru revista Magistero del Lavoro. „Se începe întotdeauna de la sângele pacienților convalescenți și, folosind tehnici de laborator foarte sofisticate, se caută printre milioanele de celule cele foarte rare, care produc anticorpii care neutralizează vârful virusului”. ulterior, acești anticorpi sunt recreați în laborator și utilizați ca medicamente.
Ca referință, comparativ cu un vaccin, anticorpii monoclonali au avantajul de a fi eficienți imediat. Dezavantajul major ține însă de preț. În timp ce valoarea unui vaccin se estimează între 10 și 20 de euro, pentru un tratament cu anticorpi se vehiculează mii de euro.