Toți românii care au cont bancar, vizați: se întâmplă în plină criză și vorbim de o mulțime de bani
După o perioadă slabă cauzată de starea de urgență, românii au început din nou să se împrumute la bancă. Luna iulie a venit cu un avans puternic al creditării în lei.
Pandemia de coronavirus a schimbat multe comportamente de consum, dar nu înseamnă neapărat că s-a păstrat o atitudine precaută. Datele băncilor arată că luna iulie a venit cu o creștere a cererilor de finanțare în lei. Volumul de împrumuturi nou-acordate a ajuns la aproape 6,8 miliarde de lei, cel mai ridicat din ultimul an și al doilea cel mai ridicat nivel istoric.
Practic, creditarea și-a revenit după lunile în care România s-a aflat sub stare de urgență, adică aprilie și mai, scrie profit.ro.
Românii s-au împrumutat masiv
Datele arată că împrumuturile noi în lei acordate de băncile din România au ajuns la 6,77 miliarde de lei în iulie, față de 4,9 miliarde de lei în iunie și câte 3,7 miliarde de lei în aprilie și mai. Este al doilea cel mai ridicat nivel de împrumuturi noi în lei după cel de 7,6 miliarde de lei din iulie 2019. Creditele acordate populației au crescut de mai bine de două ori față aprilie la 3,65 de miliarde de lei.
De remarcat: creditele de consum arată cea mai importantă revenire, la un volum de circa 2,1 miliarde de lei, față e 1,5 miliarde de lei în iunie și sub 600 de milioane de lei în aprilie, fiind astfel în media perioadei de dinainte de pandemie. Creditarea pentru achiziția de locuințe s-a menținut puternică, fiind foarte puțin afectată de criza COVID 19.
Împrumuturile imobiliare noi au fost de 1,29 miliarde de lei, față de 904 milioane de lei în iunie și circa 1-1,2 miliarde de lei în lunile precedente.
Trendul s-ar putea păstra și pe final de an, mai ales că a intrat în vigoare și programul Noua Casă.
Efectul garanțiilor de stat începe să se vadă și în creditarea companiilor, în condițiile în care băncile au început să acorde un volum mai consistent de împrumuturi prin IMM Invest. Împrumuturile noi în lei pentru firmele nefinanciare au ajuns la 3,12 miliarde de lei, unul dintre cele mai bune volume din ultimul deceniu și cel mai bun rezultat de după iulie 2019.
E o dublare a împrumuturilor față de mai și un avans de circa o treime față de iunie. Creditele în euro pentru firme au fost de 172 de milioane de euro în iulie, în creștere față de mai și iunie, dar sub nivelurile înregistrate anul trecut de 200-300 de milioane de euro pe lună. Dobânzile medii la împrumuturile noi în lei au scăzut la 6,03% de la 6,28% în iunie și au ajuns la cel mai redus nivel de după decembrie 2017, pe fondul relaxării politicii monetare.
Cel mai mult s-au ieftinit creditele noi către companii, unde dobânda medie a ajuns la 4,48% în iulie, cu circa 0,4 puncte procentuale sub nivelul din iunie și cel mai redus nivel de după septembrie 2017. Împrumuturile către populație s-au ieftinit doar pe componenta de consum, de la 10,07% la 9,74%, cel mai redus nivel de după martie 2016.