18 sept. 2020 | 13:52

Copacul mai periculos decât un păianjen: durerea provocată de venin poate dura și săptămâni

ACTUALITATE
Copacul mai periculos decât un păianjen: durerea provocată de venin poate dura și săptămâni

Australia este sinonimă cu păianjeni și șerpi veninoși, dar oamenii de știință au descoperit noi toxine în ceea ce ei numesc o plantă „cu adevărat veninoasă”.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Queensland a descoperit o neurotoxină neidentificată anterior, care este similară cu veninul găsit în păianjeni și melci conici.

Spre deosebire de omologii săi americani și europeni, a fi înțepat de un copac dendrocnid – ceea ce înseamnă „copac înțepător” – poate provoca dureri care durează zile sau chiar săptămâni.

Cercetătorii speră că studiul, publicat recent în Science Advances, va contribui la furnizarea de noi informații cu privire la modul în care funcționează nervii sensibili la durere și la dezvoltarea analgezicelor. „Speciile de copaci australieni înțepători sunt deosebit de notorii pentru producerea unei înțepături dureroase”, a declarat Irina Vetter, profesor asociat la Institutul pentru Bioștiință Moleculară al Universității din Queensland.

Echipa a descoperit un nou tip de neurotoxină pe care au numit-o după plantă

Planta dendrocnidă, sub denumirea sa indigeă arborele „Gympie-Gympie”, este o urzică din pădurea tropicală care poate fi găsită în părțile de est ale Australiei. La fel ca alte plante asemănătoare urzicii, copacii sunt acoperiți cu fire fine, asemănătoare acului și sunt cunoscute pentru a provoca dureri extreme, de lungă durată.

“Gympietides” sunt similare cu toxinele de păianjen și melc con, în modul în care se pliază în structurile lor moleculare și vizează aceiași receptori ai durerii, a spus Vetter. „Acest lucru face, fără îndoială, arborele Gympie-Gympie o plantă cu adevărat” veninoasă”, a completat el. Vetter a spus că durerea pe termen lung cauzată de copaci poate fi explicată prin faptul că aceste toxine schimbă permanent canalele de sodiu din neuronii senzoriali ai unei persoane, spre deosebire de părul fin al plantelor care se blochează în piele.

„Prin înțelegerea modului în care funcționează această toxină, sperăm să oferim un tratament mai bun celor care au fost intepate de plantă, pentru a ușura sau elimina durerea”, a adăugat Vetter.