Unde îți încarci mașina electrică în România? Petrom și Enel promit această soluție
Infrastructura pentru mașini electrice nu e atât de dezvoltată în România ca-n alte state europene. Dar, totuși, pași se fac, iar Petrom și Enel vin cu un proiect în beneficiul celor cu mașini electrice.
OMV Petrom și Enel X România și-au dat mâna pentru a instala mai multe stații de încărcare a mașinilor electrice în benzinăriile clasice OMV și Petrom. Proiectul va fi definitivat în următoarele luni și e un prim pas care-ți arată spre ce se îndreaptă industria.
Se fac eforturi pentru reducerea poluării, iar mașinile electrice par să fie alternativa în acest moment, mai ales în orașele aglomerate, sufocate de trafic. Mare parte din poluare e cauzată de mașinile pe benzină și motorină. Și, din acest motiv, e nevoie de schimbare.
În ce constă proiectul Petrom și Enel
Cele două companii vor să instaleze 10 staţii de încărcare rapidă pentru automobilele electrice. Acestea se vor regăsi în staţii de carburanţi din reţeaua OMV şi Petrom, acoperind o distanţă de aproximativ 380 de kilometri pe drumurile principale din România, urmând a conecta oraşe din estul, centrul şi vestul ţării.
Grație acestui priect, OMV Petrom şi Enel X îşi continuă planurile pentru dezvoltarea reţelei de puncte de reîncărcare în România, încurajând mobilitatea rutieră a clienţilor prin intermediul vehiculelor electrice. Toate staţiile de reîncărcare pentru maşini electrice instalate în cadrul parteneriatului vor avea o putere disponibilă de minimum 50 kW, iar un ciclu de încărcare pentru 80% din capacitatea bateriei unui autovehicul se va putea efectua în aproximativ 25 de minute.
Practic, ai mașina aproape încărcată în timpul în care bei o cafea.
„Credem că răspunsul pentru nevoile de mobilitate ale clienţilor noştri este un mix care include carburanţi şi soluţii alternative. Prin acest parteneriat, contribuim la dezvoltarea infrastructurii naţionale de încărcare care să susţină tranzitul maşinilor electrice în România. Estimăm că, până la sfârşitul anului 2021, vor fi instalate în reţeaua noastră regională peste 40 de staţii de încărcare pentru maşini electrice”, a spus Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Downstream Oil.
La rândul lor, cei de la Enel susțin că România se apropie de alte state europene, care au făcut pași mai mari în direcția asta.
„Prin programele noastre de mobilitate electrică, ne-am propus să facilităm transportul electric oriunde în ţară, într-un mod sustenabil. Tocmai de aceea, ne bucurăm să putem oferi utilizatorilor de vehicule electrice din România, prin intermediul acestui parteneriat, mai multă flexibilitate pentru nevoile lor de mobilitate, contribuind totodată la dezvoltarea infrastructurii de încărcare, la nivel de ţară”, a declarat Marius Chiriac, CEO Enel X România.
Datele oficiale arată că ponderea autoturismelor electrice şi hibride noi în totalul pieţei auto locale s-a situat, în prima jumătate a acestui an, la 3%, conform statisticilor de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Îmbucurător e, însă, faptul, că această pondere e în creștere.
Iar programa ca Rabla Plus nu fac decât să încurajeze acest trend.