06 sept. 2020 | 11:31

Există un nou tratament pentru infecțiile bacteriene rezistente la medicamente

ACTUALITATE
Există un nou tratament pentru infecțiile bacteriene rezistente la medicamente

Un nou agent antibacterian care a fost conceput de cercetătorii de la Dartmouth, pentru a se ascunde în mod esențial de sistemul imunitar uman, poate trata infecțiile cu MRSA (o bacterie care cauzează infecții în diferite părți ale corpului) care pun viața în pericol.

O nouă lucrare, publicată în Science Advances, oferă detalii despre agentul antibacterian, care este primul tratament pe bază de lizină, cu potențialul de a fi utilizat de mai multe ori la un singur pacient. Acest lucru îl face ideal pentru tratamentul deosebit de persistent, rezistent la medicamente și infecții.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea bolilor (CDC) au acordat prioritate găsirii unui tratament eficient al Staphylococcus Aureus rezistent la meticilină (MRSA), unul dintre cei mai comuni agenți patogeni bacterieni și cele mai letale bacterii rezistente la medicamente din Statele Unite. Acum, un nou studiu condus de Facultatea de Inginerie Dartmouth arată promisiunea unui agent antibacterian pe bază de lizină, care ar putea permite administrarea sigură și repetată a dozelor pentru tratarea infecțiilor care pun viața în pericol prin MRSA și alte tipuri ale acestui stafilococ.

În ultimii ani, lizinele – enzime produse în mod natural de microbi și virusuri asociate – au demonstrat potențialul de a trata S. aureus, care poate dobândi rapid rezistență la alte tipuri de medicamente antibiotice.

Care ar fi efectele secundare

„Lizinele sunt unul dintre cele mai promițătoare antibiotice de generația următoare. Ele ucid bacteriile sensibile și rezistente la cu o eficacitate egală, pot suprima noi fenotipuri de rezistență și au, de asemenea, această precizie asemănătoare laserului”, a spus Karl Griswold, autor și profesor de inginerie la Dartmouth.

Deși există potențial în lizine, dezvoltarea a fost încetinită din cauza îngrijorării că acestea determină sistemul imunitar al oamenilor să dezvolte anticorpi anti-medicamente, care pot avea efecte secundare negative, inclusiv reacții de hipersensibilitate care pun viața în pericol.

De aceea, echipa Dartmouth Engineering – care a inclus și cercetători în departamentul de informatică din Dartmouth, Institutul Lundquist de la Harbor-UCLA Medical Center, Lyticon și Stealth Biologics – a conceput și brevetat F12, un nou agent antibacterian pe bază de lizină. F12 este în esență capabil să se ascundă de sistemul imunitar uman (datorită ștergerii epitopului celulelor T) și, prin urmare, nu provoacă aceleași efecte secundare negative ca și lizinele naturale nemodificate.

Astfel, F12 este primul tratament pe bază de lizină cu potențialul de a fi utilizat de mai multe ori la un singur pacient, făcându-l ideal pentru tratarea infecțiilor persistente și rezistente la medicamente. Studiile preclinice au arătat că eficacitatea F12 nu scade odată cu administrarea de doze repetate, în timp ce alte două tratamente anti-MRSA cu lizină, în prezent, în studiile clinice sunt concepute pentru a fi utilizate doar o singură dată.

Când va fi testat pe om

„Am creat acest bioterapeutic anti-MRSA super-puternic și foarte eficient și l-am făcut într-un mod care îl face compatibil cu sistemul imunitar uman și este, în mare parte, invizibil. Prin transformarea acestuia într-un medicament mai sigur, am permis posibilitatea de a doza de mai multe ori, pentru a trata chiar și cele mai puternice infecții refractare”, a spus Griswold.

Lucrarea echipei „Globally deimmunized lysostaphin evades human immune surveillance and enables highly efficacious repeat dosing” a fost publicată de Science Advances. Lucrarea a fost rezultatul a două subvenții de la National Institutes of Health (NIH) în valoare totală de 1,7 milioane de dolari.

Lucrarea detaliază rezultatele pozitive ale tratamentului la iepuri, șoareci cu sisteme imune parțial umanizate și studii cu celule imune umane extrase. Griswold consideră că agentul antibacterian ar putea fi pregătit pentru studiile clinice la om imediat după 2023.