Un algoritm de inteligență artificială tocmai a descoperit 50 de planete noi
Un algoritm de învățare automată a confirmat existența a 50 de planete noi. Echipa din spatele algoritmului, de la Warwick University, i-a alimentat acestuia seturi de date uriașe provenite din misiunea Kepler, acum retrasă, a NASA și din Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), un telescop spațial lansat în 2018.
Oamenii de știință speră că cercetările lor ar putea deschide calea către viitoarele tehnici de validare a planetelor. Tehnicile actuale de depistare și confirmare a existenței altor planete sunt ușor influențate de zgomot, interferența unui obiect în fundal sau chiar de erori ale camerei.
Ce vom afla despre noi planete, cu ajutorul AI
Echipa și-a pregătit algoritmul de inteligență artificială învățându-l diferența dintre planetele confirmate și falsele pozitive. Apoi, l-au pornit pe un set de date separat care încă nu a fost validat pentru candidații planetari. Astfel, algoritmul a fost capabil să confirme 50 de planete noi – o premieră în istoria astronomiei, potrivit echipei.
„Algoritmul pe care l-am dezvoltat ne permite să luăm 50 de planete candidate la acest “titlu”, ducându-le la statutul de planete reale”, a spus David Armstrong, de la departamentul de fizică al Universității din Warwick și autor principal al lucrării publicate în revista Monthly Notices of Royal Astronomical Society.
Planetele vin într-o varietate de dimensiuni. Unele sunt la fel de mari ca Neptun, în timp ce altele sunt chiar mai mici decât Pământul. „În loc să spunem care sunt candidații mai susceptibili să fie planete, acum putem spune care este probabilitatea statistică precisă”, a explicat Armstrong. „În cazul în care există mai puțin de un procent de șansă ca un candidat să fie fals pozitiv, este considerat o planetă validată”, a explicat acesta.
Nu numai că este extrem de eficient, dar algoritmul funcționează foarte repede pe cont propriu. „Încă trebuie să petrecem timp antrenând algoritmul, dar, odată făcut acest lucru, devine mult mai ușor să îl aplicăm viitorilor candidați”, a adăugat Armstrong. „Sperăm să aplicăm această tehnică pe probe mari de candidați din misiuni actuale și viitoare, precum TESS și PLATO (PLAnetary Transits și Oscillations of Stars, un telescop spațial care va fi lansat în 2026)”.