26 aug. 2020 | 10:50

Este posibilă tratarea cancerului? Tehnica prin care pot fi atacate celulelor canceroase

ACTUALITATE
Este posibilă tratarea cancerului? Tehnica prin care pot fi atacate celulelor canceroase

Cercetătorii de la Institutul de Snyder pentru boli cronice de la Școala de Medicină Cumming (CSM) au descoperit că unele dintre bacteriile intestinale ajută sistemul nostru imunitar să lupte cu tumorile canceroase.

Descoperirea poate oferi o nouă înțelegere a motivului pentru care imunoterapia, un tratament pentru cancer care ajută la amplificarea răspunsului imunitar al organismului, funcționează doar în unele cazuri, dar nu și în altele.

Rezultatele, publicate în Science, arată că o combinație între imunoterapie și terapia microbiană specifică sporește capacitatea sistemului imunitar de a recunoaște și ataca celulele canceroase în unele tumori de melanom, vezică și colorectale.

“Am reușit să arătăm cum anumite bacterii sporesc capacitatea celulelor T, a soldaților de imunitate ai corpului care atacă și distrug celule canceroase”, declară Kathy McCoy, directorul Centrului Internațional Microbiom de la Universitatea din Calgary.

Cum a fost făcută descoperirea?

În primul rând, cercetătorii au identificat specii bacteriene asociate cu tumori de cancer colorectal atunci când au fost tratate cu imunoterapie. Lucrând cu șoareci fără germeni, echipa a introdus apoi aceste bacterii specifice, împreună cu blocada imună a punctelor de control, un tip de imunoterapie.

Cercetările au arătat că doar anumite bacterii erau esențiale pentru ca imunoterapia să funcționeze. În unele cazuri, tumorile se micșorau drastic. Iar pentru subiecții care nu au primit bacteriile, imunoterapia nu a avut nici un efect.

“Am descoperit că aceste bacterii produc o moleculă mică, numită inozină”, spune Dr. Lukas Mager, cercetător postdoctoral senior în cadrul laboratorului lui McCoy.

„Inozina interacționează direct cu celulele T și, împreună cu imunoterapia, îmbunătățește eficiența acestui tratament, în unele cazuri distrugând toate celulele canceroase colorectale.”

Cercetătorii au validat apoi rezultatele atât în cazul cancerului vezicii urinare, cât și în cel al melanomului.

„Identificarea modului în care microbii îmbunătățesc imunoterapia este esențială pentru conceperea unor terapii cu proprietăți anti-cancer, care pot include substanțele microbiene”, afirmă McCoy.

“Microbiomul este o colecție uimitoare de miliarde de bacterii care trăiesc în organismul și în jurul nostru în fiecare zi. Suntem într-o fază incipientă de înțelegere deplină a modului în care putem utiliza aceste noi cunoștințe pentru a îmbunătăți eficacitatea și siguranța terapiei împotriva cancerului și pentru a îmbunătăți supraviețuirea și bunăstarea pacienților cu cancer.”

Următorul pas în această activitate va fi studierea descoperii în cazul oamenilor. Cele trei bacterii benefice asociate cancerului la șoareci au fost găsite, de asemenea, în tumorile la oameni.