17 aug. 2020 | 12:28

Lovitură pentru Banca Transilvania. Ce trebuie să știe clienți. Vorbim de 264 de milioane de lei

BANI
Lovitură pentru Banca Transilvania. Ce trebuie să știe clienți. Vorbim de 264 de milioane de lei

Înalta Curtea de Casație și Justiție a respins prin decizie definitivă acțiunea Băncii Transilvania împotriva Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Banca Transilvania a fost obligată de ANAF să plătească impozit pentru câștigul de 1,65 de miliarde de lei din achiziția Volksbank. Acțiunea de cumpărare a Volksbank de către Banca Transilvania, în 2015, i-a adus celei din urmă o cotă mai mare de piață, dar și un profit imens din fuziune.

Valoarea mai mare a băncii cumpărate, față de prețul plătit acționarilor austrieci, a adus Băncii Transilvania un profit de 1,65 de miliarde de lei, conform profit.ro. Datoria către stat generată de câștigul din achiziție însuma 264 milioane de lei, la o cotă de impozit pe profit de 16%.

Inițial, BT a fost de acord cu plata impozitului, dar apoi s-ar răzgândit și a depus o declarație rectificativă la Fisc, considerând că fuziunea este neutră fiscal. Interpretarea oferită de BT nu a fost bine văzută de Fisc, pe atunci condus de Dragoș Doroș. Printr-un ordin din ianuarie 2017, ANAF a decis că Volksbank trebuie să plătească impozit.

Banca a contestat decizia ANAF și a câștigat în primă instanță, în 2017, la Curtea de Apel Cluj.

ANAF a făcut recurs, care a fost judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde magistrații au întors integral decizia instanței clujene și au respins acțiunea Băncii Transilvania.

“Casează sentința recurată și, rejudecând: Respinge acțiunea formulată de reclamanta Banca Transilvania S.A., ca nefondată. Definitivă.”
Decizia ÎCCJ

Banca Transilvania declară că “va lua măsuri la momentul la care conținutul complet al deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție din 23 iunie 2020 va deveni disponibil”, fără să ofere acționarilor alte detalii.

Cât de mare e problema în realitate pentru Banca Transilvania?

În rapoarte anterioare, BT a prevăzut că o pierdere a litigiului înseamnă că va trebui să plătească impozitul și eventuale majorări și penalități. BT a cumpărat și Bancpost în 2018, acțiune ce a propulsat-o pe primul loc în piață după active.

La fel ca în cazul Volksbank, câștigul de 71,8 milioane de lei din achiziție a fost tratat drept venit neimpozabil. Cu toate acestea, decizia ÎCCJ vine într-un moment în care veniturile BT sunt afectate de pandemia COVID-19. Profitul net al grupului a scăzut cu 27% în primul semestru la circa 607 milioane de lei, după o scădere a veniturilor și o creștere a cheltuielilor.