11 aug. 2020 | 16:14

Sistemul care traduce gândurile direct în text există deja. Cum funcționează?

ACTUALITATE
Sistemul care traduce gândurile direct în text există deja. Cum funcționează?

Cercetătorii spun că au dezvoltat un sistem care poate traduce semnalele creierului direct în text. E un pas promițător către o „proteză de vorbire” care ar putea să-ți permită să gândești text direct într-un computer.

„Nu suntem încă acolo”, a spus cercetătorul universitar din California, Joseph Makin, pentru The Guardian, „dar credem că aceasta ar putea fi baza unei proteze de vorbire”. Makin și colaboratorii săi au descris noul sistem într-o lucrare publicată în revista Nature Neuroscience.

Cum va funcționa acest sistem, mai exact

Practic, oamenii de știință din echipă au recrutat patru pacienți cu epilepsie care aveau deja implanturi de electrozi implantate în creierul lor, în scopuri de monitorizare. Ei au rugat participanții să citească în mod repetat propoziții cu voce tare, în timp ce colectau informații neurale – un set de date pe care apoi l-au folosit pentru a antrena un algoritm pentru interpretarea semnalelor activității cerebrale chiar și atunci când subiecții nu citeau cu voce tare.

Sistemul încă are puncte slabe – mai ales că funcționează cel mai bine la propozițiile pe care a fost deja instruit. Dar precizia sa este impresionantă, cu o rată de eroare de doar aproximativ trei procente, care este puțin mai mică decât cea a transcriptorilor umani.

Cercetătorii din spatele sistemului speră că ar putea fi folosit ca bază pentru un dispozitiv de comunicare pentru persoanele care nu sunt în măsură să tasteze sau să vorbească din cauza unor afecțiuni locomotorii sau de vorbire.

Sistemul deja are concurență din mediul privat

Facebook te știe foarte bine, dar acum ar vrea să știe și ce gândești. Experimentul anunțat în urmă cu trei ani se derulează și rezultate sunt optimiste. În primă fază, compania a ales o categorie anume de utilizatori pentru care vrea să dezvolte această tehnologie.

Elon Musk vrea să dezvolte un gadget capabil să citească gândurile utilizatorului. Implicit, ai putea controla diverse electronice fără să interacționezi direct cu ele. Nici Mark Zuckerberg, directorul și fondatorul Facebook, nu-i departe.