06 aug. 2020 | 14:35

Vestea foarte proastă pentru toți șoferii: se întâmplă cu prețul la benzină și motorină

AUTO
Vestea foarte proastă pentru toți șoferii: se întâmplă cu prețul la benzină și motorină

După toate lunile în care prețul petrolului a scăzut foarte mult, acum încep să vină veștile proaste pentru șoferi. Sunt vizate acum prețurile la benzină și motorină.

Cele mai noi detalii despre prețurile petrolului arată că au crescut pe 5 august la cele mai ridicat niveluri atinse de la începutul lunii martie, după o scădere mare a stocurilor în Statele Unite și deprecierea dolarului.

Investitorii continuă să fie îngrijorați de impactul creșterii cazurilor de infecții cu noul coronavirus asupra perspectivei cererii, conform Reuters, citată de Profit.ro. Prețul petrolului Brent a urcat cu 1,6%, la 45,13 dolari pe baril. Cotația petrolului american West Texas Intermediate a avansat cu 1,1%, la 42,14 dolari pe baril. Ambele contracte au crescut pe parcursul ședinței de tranzacționare cu peste 4%.

Ce se întâmplă cu stocurile de petrol din SUA?

Stocurile de petrol din SUA au scăzut cu 7,4 milioane de barili, săptămâna trecută, potrivit datelor Administrației pentru Informații în Domeniul Energiei. Analiștii anticipau că stocurile de petrol vor scădea cu 3 milioane de barili. Cotațiile au fost susținute și de deprecierea dolarului, care face ca petrolul să fie mai ieftin pentru deținătorii de alte valute.

Deocamdată, nu-i cert când vom vedea o creștere accelerată la pompă. Estimările OPEC, prezentate în iulie, indicau 2021 ca anul de revenire.

Independent de ce se întâmplă la pompă, investitorii continuă să fie însă îngrijorați de creșterea numărului de cazuri de Covid-19. În numeroase țări din lume e înregistrată o creștere accelerată.

Scăderea prețurilor din martie a fost generată de reducerea mobilității. Dar aceasta a revenit, în multe state, la parametri similari de dinainte de declararea pandemiei.

În primele șase luni din 2020, preţul benzinei a scăzut în România, în medie, cu 14%. Acest fapt plasează ţara pe locul 3 în topul celor mai mari scăderi din Europa.

E bine de știut că cele mai mari scăderi de preţ s-au înregistrat în Bosnia şi Herţegovina (-17,8%) şi Ucraina (-15,4%). După România urmează Macedonia (-12,5%), Austria (-10,1%), Franţa (-8,8%) şi Grecia (-7,5%).