03 aug. 2020 | 18:18

Cum se fac filme în plină pandemie, de la brățări de proximitate la ambalaje etanșe

ACTUALITATE
Cum se fac filme în plină pandemie, de la brățări de proximitate la ambalaje etanșe

Cu toate că filmarea a numeroase filme și seriale a fost întârziată sau amânată din cauza pandemiei, unii producători de film nu se lasă învinși și își continuă munca. Cum? Măsurile de siguranță sunt la ele acasă pe platourile de filmare sau chiar în timpul filmărilor în aer liber pentru a face posibilă o revenire la normal.

Producătorii de film britanici au revenit pe poziții și explică cum a fost modificat procesul de filmare a îndrăgitelor filme și seriale. „Cu siguranță, în prima săptămână, după câteva ore de filmare, există o amețeală asupra întregii echipe. Nivelul de concentrare scade în ultimele ore de filmări din cauza deshidratării și totul devine mai dificil”, mărturisește Richard Clark, regizorul celui de-al doilea sezon din War of the Worlds.

Echipa sa formată din 70 de membri este testată în fiecare zi de filmare. Pe platou există un consultant în materie de Covid-19 pentru a verifica regulile de distanțare. Atât costumele, cât și platforma de filmare sunt dezinfectate în fiecare seară. Recuzita este păstrată în ambalaje etanșe și sunt folosite doar atunci când este nevoie.

„Te obișnuiești ușor cu diferitele tipare atunci când se transformă în rutina ta zilnică”, mai spune Clark.

Cel mai important factor de avut în vedere este siguranța actorilor

„În cel mai rău caz, membrii echipei se pot înlocui între ei. Într-o anumită măsură, chiar și regizorul poate fi înlocuit, însă actorii nu”, explică Clark.

De aceea, sunt puse în practică sisteme complexe de securitate și de protecție a sănătății, chiar dacă acestea îngreunează întreg procesul filmărilor. Se folosesc chiar și brățări colorate care arată nivelul de proximitate la care echipa și actorii pot fi situați.

Conform The Guardian, montaje asemănătoare sunt folosite și pe platourile de filmare de la Pinewoods Studio. Sarah Jane Wright, producător Working Title mărturisește că situația este mai dificilă în cazul echipelor mai numeroase.

Pentru filmarea unui nou film horror psihologic, Last Night in Soho, echipa a fost împărțită în module distincte separate prin sisteme plexiglas, care împiedicau interacțiunea între persoanele din module diferite.

Înainte de pandemie, industria producției de film se dezvolta într-un ritm ascendent. În prezent, pe lângă încetinirea sau amânarea procesului de filmare, consecințele produse de coronavirus acționează și asupra creșterii costurilor de producție. Se observă chiar și un impact psihologic însemnat în ceea ce privește procesul creativ și interacțiunea umană din timpul filmărilor.