03 aug. 2020 | 10:01

Schimbările prin care e posibil să treci din cauza crizei medicale din 2020

ACTUALITATE
Schimbările prin care e posibil să treci din cauza crizei medicale din 2020

Au fost luni de zile în care oamenii au stat în carantină, au fost izolați de familie, prieteni, cunoștințe sau orice alte persoane dragi, iar schimbările intervin din toate direcțiile.

Dacă personalitățile noastre sunt modelate de experiențele noastre sociale și de interacțiunile cu alți indivizi, am rămas oare aceiași odată ce s-a mai calmat atmosfera?

Ani de zile în istoria psihologiei a fost afirmat că după formarea personalității, în perioada adultă, caracterul uman nu mai suferă modificări. Cercetările avansate din ultimele decenii au ajuns la concluzia că, în timp ce setul individual de caracteristici pe care fiecare îl deține rămâne întrucâtva stabil, însă continue să se dezvolte de-a lungul vieții și mai ales în timpul evenimentelor importante din viața personală.

După evenimentele prin care am trecut cu toții, cum ne-am schimbat?

„Este foarte posibil ca evenimentele recente să fi influențat unele caracteristici ale persoanelor într-o anumită măsură, deoarece oamenii au fost forțați să-și părăsească zona proprie de confort și să își schimbe rutina setată pentru fiecare zi.”
Mirjam Stieger de la Univeristatea Brandeis din Massachusetts

Perioada îndelungată de schimbări în propria rutină poate conduce la modificări ale comportamentului care ar putea să reziste mult timp de acum încolo.

„Poate conduce la apariția a noi norme sociale, care vor conduce și ele la modificări ulterioare ale comportamentului”, spune Wiebke Bleidorn, Laboratorul de Schimbări Comportamentale, Universitatea California, Davis.

Deși cercetătorii și specialiștii sunt de acord asupra schimbărilor comportamentale post-pandemie, este dificil însă de observat cum și cât de mult au loc aceste schimbări. Deoarece perioada de izolare a fost experimentată diferit, iar schimbările pot fi corelate și cu trăsăturile pre-pandemice, nu poate fi trasă o concluzie generală. Lipsa unei observații îndelungate și a studiilor longitudinale îngreunează și mai mult situația.

Ce este „Efectul Michelangelo”?

În timp ce nu poate fi notată o tendință generală a schimbărilor de personalitate, există un fenomen care a fost observat și care se manifestă în condițiile actuale. Efectul Michelangelo se referă la creșterea probabilității de a ne transforma în persoana la care am visat întotdeauna să fim dacă suntem încurajați de partenerul de viață să ne îndeplinim aspirațiile. La fel cum un sculptor inspiră modelul să își dezvăluie sinele său ideal.

Astfel, persoanele care au experimentat această criză alături de un partener iubitor și într-un mediu armonios, șansele ca dezvoltarea personală să fi atins cote maxime sunt foarte mari. Nu același lucru se poate spune însă de cei mai puțin norocoși, care au petrecut perioada de izolare în singurătate sau în medii stresante.

Pe lângă izolare, stresul a avut mai multe cauze. Deoarece perioada de izolare a trecut, însă totuși ne aflăm în dificultate și în prezent, este nedrept să atribuim toate meritele carantinei. Schimbările de personalitate ar putea avea și alte cauze dintre sutele de consecințe ale pandemiei. Pierderea unui job, munca în stres sau de acasă, grija pentru sănătatea proprie sau a celor dragi sau chiar suferința provocată de un doliu, par a fi și ele circumstanțe potrivite în care trăsăturile noastre se modifică.

Deși aparențele duc către un mesaj înfiorător, concluzia este diferită. Este una pozitivă. Oamenii se schimbă. Se adaptează. Nivelul de conștiinciozitate, de responsabilitate a oamenilor tinde să crească atunci când sunt puși în situații solicitante. Acest lucru sugerează că putem găsi mecanismele necesare să facem față situației din prezent și celor din viitor.