„Anomalia germană”: cum a reușit Germania să controleze cel mai bine epidemia și ce pot învăța alte țări
Germania a confirmat peste 200.000 de cazuri de Covid-19 și peste 9.000 de decese la o populație de peste 83 de milioane. Rata de mortalitate a Germaniei este printre cele mai scăzute din Europa. Cum a reușit?
În Germania, ca în multe alte țări, au existat oameni care n-au fost de accord cu măsurile luate de autorități și au susținut că virusul este o farsă. Dar a avut și o mână de oameni de știință care comunicau regulat și deschis cu publicul. Acest lucru a jucat un rol imens în stoparea zvonurilor și dezinformării.
Pe partea de știință, virologul Christian Drosten a crescut podcastul său, „Das Coronavirus-Update”, la milioane de urmăritori în primele zile ale pandemiei. Drosten este acum un simbol în Germania, asemănătoare cu dr. Tony Fauci din Statele Unite. El împărtășește idei complexe într-un mod accesibil și explică publicului aspecte ale virusului care nu sunt bine înțelese. Pe lângă asta, cetățenii sunt informați regulat de ministrul Sănătății Jens Spahn, precum și de cancelara Germaniei Angela Merkel.
Mai mult, copiii au fost educați despre coronavirus prin intermediul unor emisiuni populare de televiziune precum „Die Sendung mit der Maus”.
„Dacă ai un set de reguli care sunt bine comunicate, oamenii nu se simt de parcă ar fi singuri. Și când oamenii știu ce să facă, se încurajează reciproc.”
Florian Otto, antreprenor german în domeniul tehnologiei medicale care a cofondat startup-ul Cedar
Spitalele nu au fost copleșite de pandemie
Spitalele din Germania nu au fost copleșite de Covid-19. Asta înseamnă că medicii au putut trata chiar și pacienți din țările vecine, inclusiv Italia și Spania, de unde au fost transportați oameni bolnavi critic.
Cum s-a întâmplat asta? Ei bine, în martie, sistemul spitalicesc din Germania a început să elibereze paturi de la terapie intensivă și să amâne operațiile elective, pentru a face spațiu pentru un potențial val de pacienți cu Covid-19. Multe spitale, de asemenea, au furnizat date esențiale pentru a identifica nevoile lanțului lor de furnizare în raport cu alte facilități. „Site-ul [Ministerului Sănătății] este un tablou de bord în timp real al tuturor paturilor ATI disponibile în spitalele participante din Germania”, a declarat Niklas Rindtorff, student la medicină în ultimul an de studii la Heidelberg, care are și o pregătire în domeniul informaticii medicale.
Totodată, Germania a construit facilități de terapie intensivă suplimentară. „După prăbușirea spitalelor din nordul Italiei, guvernul german a creat capacități suplimentare în unitățile de terapie intensivă”, a declarat Uwe Frers, un antreprenor cu sediul la Berlin. „Acesta a fost pasul potrivit, chiar dacă în cele din urmă acestea nu au fost necesare”, adaugă el.
Unii experți consideră că serviciile de îngrijire intensivă de înaltă calitate din Germania – precum și accentul său pe testare – au contribuit la reducerea mortalității din țară. Germania are multe cazuri de coronavirus, dar relativ puțini cetățeni au murit, în comparație cu alte națiuni europene. Unii experți se referă chiar la fenomen ca „anomalia germană”.
Mai mult, oamenii au avut mereu suport medical și au primit sfaturi de la medicii de familie, dacă prezentau simptome.
Sprijin pentru sănătatea mintală
După ce s-au izolat, mulți germani au fost încurajați să facă exerciții în aer liber, dar să respecte distanțarea socială. De asemenea, au fost încurajați să rămână în contact prin Skype sau Zoom, astfel încât să nu se simtă singuri sau izolați.
„A fost o campanie mare în jurul sănătății mintale”, a spus dr. Sandra Kamping, psiholog cu sediul în Hamburg. „Aici oamenii au putut ieși afară chiar și în timpul lock-down-ului, pentru o plimbare sau o tură cu bicicleta”, a adăugat Carlos Barragan, un IT-ist din Germania.
Nu în ultimul rând, majoritatea germanilor au fost de acord că Merkel, indiferent dacă îi susțin politica sau nu, a avut un mod de conducere potrivit în timpul pandemiei. Merkel a furnizat publicului actualizări bazate pe date, oricând a fost posibil.
Ea nu este cunoscută în special pentru empatia ei, care poate fi un minus în ceea ce privește un bun comunicator, dar are alte atuuri. Rindtorff a menționat că are o marcă particulară a ceea ce germanii se referă la „Sachlichkeit”, adică obiectivitate. Rindtorff, care a locuit în Statele Unite, a spus că mulți germani se mândresc că sunt extrem de precauți, așa că abordarea ei a rezonat cu ei.
În Germania, guvernul federal și statele nu au fost întotdeauna de acord cu privire la următorii pași de făcut în timpul pandemiei. În unele moduri, această lipsă de consecvență nu este utilă. Dar alții subliniază că este și o oportunitate de a împărtăși lecțiile învățate. „Sistemul federal al Germaniei oferă statelor individuale un grad foarte ridicat de libertate în alegerea mijloacelor de a depăși criza”, a spus Frers. „Pe de o parte, este bine să înveți unul de la celălalt, pe de altă parte, situația e critică atunci când trebuie luate decizii rapide la scară largă”, a explicat acesta.
Testarea și aplicațiile pentru virus
Germania este considerată fruntașă, în detrimentul majorității celorlalte țări europene, când vine vorba de testare. Germania a accelerat testele transmise prin intermediul tampoanelor nazale și, potrivit BBC, a efectuat mai multe astfel de teste decât orice altă țară europeană.
Pe lângă sistemul de testare foarte bine coordonat, Germania a lansat o aplicație pentru urmărirea contactelor, numită Corona-Warn. Peste 15 milioane de persoane s-au înscris. „Mulți oameni au descărcat-o”, a spus Otto. Ministerul Sănătății din Germania a raportat un mare succes: peste 500 de persoane care au fost testate pozitiv au folosit aplicația pentru a anunța și alte persoane care ar fi putut fi expuse.
Totodată, aproximativ 10 milioane de germani beneficiază de un program, numit „Kurzabeit”, potrivit Propublica. Prin acest program, firmele pot solicita ajutoare de șomaj, iar guvernul va subvenționa direct acei angajatori.
Ce putea să meargă mai bine? În primele zile ale pandemiei, unii germani spun că a fost o provocare accesul la măști. Însă acum măștile sunt disponibile în toată Germania, la prețuri mici. Zvonurile și teoriile conspirației n-au lipsit nici din Germania. Grupuri de protestatari s-au mobilizat pentru a împărtăși zvonuri nefondate și pentru a dezinforma. Unii l-au acuzat pe Bill Gates că a forțat vaccinările asupra populației, în timp ce alții au vizat-o pe Merkel.
În final, este o măsurare extrem de subiectivă, dar media pentru toate aspectele în ceea ce privește raportarea Germaniei la pandemie a fost de 8,25/10, potrivit estimărilor CNBC.