21 iul. 2020 | 10:53

Sunt vizați toți românii care au cont bancar. Se întâmplă odată cu cea mai importantă decizie pentru ANAF

BANI
Sunt vizați toți românii care au cont bancar. Se întâmplă odată cu cea mai importantă decizie pentru ANAF

ANAF continuă seria schimbărilor cu una care era atât așteptată, cât și temută. Acum știm, în linii mari, ce vrea să facă Administrația.

Ce vrea ANAF acum e să aibă acces la informațiile românilor care au conturi bancare. Astfel, informațiile despre conturi bancare și de plăți ale tuturor persoanelor vor fi disponibile, în curând, într-un registru al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Registrul nu este, deocamdată, operațional.

Registrul acesta unic ar trebui să înfrâneze și spălarea de bani. Normele au fost introduse în 16 iulie, în urma publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de urgență nr. 111/2020, care modifică – substanțial – Legea nr. 129/2019 (actul normativ de bază în domeniul prevenirii spălării banilor). Însă abia din 2021, odată cu operaționalizarea registrului, vorbim de acțiuni ANAF mai concentrate.

La ce informații va avea acces ANAF?

Odată ce va fi operațional vor fi accesibile informații importante pentru a urmări traseul banilor. Astfel, va cuprinde pentru titularul de cont-client, persoanele care dețin dreptul de semnătură pentru conturile deschise și orice persoană care pretinde că acționează în numele clientului: numele, însoțit de celelalte date de identificare relevante, conform Legii nr. 129/2019 (pentru persoane fizice, toate datele de stare civilă prevăzute în documentele de identitate și, pentru firme, datele cuprinse în actele constitutive sau certificatul de înmatriculare și datele reprezentantului legal al persoanei juridice) sau de numărul unic de înregistrare în cazul nerezidenților, după caz.

Pentru beneficiarul real al titularului de cont-client: numele, însoțit de celelalte date de identificare relevante, conform Legii nr. 129/2019, sau de numărul unic de înregistrare în cazul nerezidenților, după caz, notează Avocatnet. Pentru contul bancar sau de plăți: numărul IBAN și data deschiderii și închiderii contului.

Pentru casetele de valori: numele concesionarului, însoțit de celelalte date de identificare relevante, conform Legii nr. 129/2019, sau de numărul unic de identificare în cazul nerezidenților, după caz, și durata perioadei de concesionare.

Printre autoritățile care vor avea acces se numără Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, organele fiscale locale sau organele de urmărire penală. Totuși, accesul va fi doar în măsura în care acest lucru este necesar pentru aplicarea legislației din domeniul prevenirii splălării banilor și prevenirii finanțării terorismului.