17 iul. 2020 | 13:17

Anchetă împotriva giganților digitali din SUA: de ce-s luați în vizor asistenții digitali Siri și Alexa

ACTUALITATE
Anchetă împotriva giganților digitali din SUA: de ce-s luați în vizor asistenții digitali Siri și Alexa

Comisia Europeană pune din nou tunurile pe giganții americani din domeniul digital precum Apple, Amazon și Google. De această dată, sunt vizați asistenții virtuali precum Siri și Alexa.

Comisia Europeană a lansat o nouă investigație. Vrea să vadă dacă nu cumva giganții americani precum Apple, Amazon și Google folosesc practici de monopol în domeniul IoT – adică Internet of Things (Internetul Lucrurilor).

E vorba de o anchet extinsă anti-monopol în care sunt vizate serviciile oferite de aceste companii americane, precum asistenții vocali și dispozitivelor mobile conectate. Practic, se urmărește modul în care giganții culeg și stochează datele și, mai important, cum le monetizează apoi.

Anchetă împotriva Siri, Alexa și Google Assistent

Comisarul european anti-trust Margarethe Vestager a menționat că asistenții de voce, inclusiv Siri Apple, Alexa Amazon și Google Assistant vor fi examinați ca parte a anchetei. Totul are legătură cu datele utilizatorilor europeni și modul în care sunt monetizate.

„Una dintre problemele principale aici sunt datele. Asistența vocală și dispozitivele inteligente pot colecta cantități mari de date despre obiceiurile noastre. Există riscul ca firmele să folosească în mod incorect aceste date pe care le colectează prin astfel de dispozitive, pentru a-și consolida poziția pe piață. S-ar putea chiar să folosească incorect cunoștințele despre modul în care accesăm serviciile, pentru a intra pe piața acestor servicii și a domina”, a spus comisarul european.

Ancheta va cerceta, de asemenea, electrocasnicele inteligente și tehnologiile portabile pentru a observa dacă datele colectate ca parte a utilizării lor oferă companiilor un avantaj nedrept pe piață.

„Problema este concurența pe piețele digitale care poate fi fragilă, odată ce companiile mari fac abuzuri de putere. Am văzut că acest lucru s-a întâmplat și înainte. Dacă nu acționăm la timp, există riscul grav ca acest lucru să se întâmple din nou, cu Internetul Lucrurilor”, a precizat directorul competiției UE.

Nu e prima anchetă care caută să vadă dacă nu cumva giganții americani ar putea încălca regulile UE în privința concurenței. Adevărul e, însă, că nici nu se prea se poate vorbi de concurență în acest domeniu pentru că, cu foarte mici excepții și puțin notabile, europenii nu se pot bate cu americanii la acest capitol.

Noua era digitală e trasată și creionată de giganți americani precum Apple, Google, Amazon și Facebook. Europenii nu țin pasul, iar aceste firme de peste ocean fac profituri uriașe pe continent tocmai că nimeni nu le poate pune bețe-n roate. Astfel de anchete ale Comisiei Europene se încheie, de regulă, cu diverse amenzi.

Numai că acestea sunt extrem de mici în raport cu veniturile încasate din aceste practici considerate anticoncurențiale. Giganții nu simt foarte tare la buzunar.