16 iul. 2020 | 10:27

Anunțul îngrijorător pentru toți cei cu mașini pe motorină și benzină. Se întâmplă pe plan mondial și arde grav la buzunar

AUTO
Anunțul îngrijorător pentru toți cei cu mașini pe motorină și benzină. Se întâmplă pe plan mondial și arde grav la buzunar

Toți șoferii sunt în perioada asta cu ochii pe prețurile de la pompă. După o perioadă de reduceri semnificative, acum urmează schimbările pe care nu le voia nimeni.

La mijlocul lunii iulie, cotațiile petrolului au crescut în contextul în care stocurile americane de petrol au consemnat cea mai mare scădere săptămânală din acest an. Creșterea de acum se întâmplă însă în ciuda faptului că statele din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații lor se pregătesc să facă pași înapoi în privința tăierilor de producție. Asta s-ar întâmpla din august.

În ceea ce privește creșterea de acum, cotațiile au urcat cu circa 1,3%. Contractele futures pentru petrolul Brent au ajuns la 43,48 dolari pe baril. Livrarea e prevăzută pentru septembrie, notează Profit.ro. Contractele cu livrare în august pe referința americană West Texas Intermediate (WTI) se tranzacționează la 40,88 dolari/baril.

„Nimeni nu s-ar aștepta ca OPEC+ să mențină reducerea de 9,7 milioane de barli/zi în august. Creșterea producției cu 2 milioane de barili pe zi nu este ceva de ignorat, dar revenirea cererii, deși mai lentă decât estimărilor, o justifică.”
Paola Rodriguez-Masiu, senior oil markets analyst la Rystad Energy

Schimbări semnificative până la finalul anului

În paralel, Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) şi-a îmbunătăţit estimările privind cererea de petrol în 2020. A avertizat însă că răspândirea pandemiei reprezintă un risc la adresa perspectivelor globale. În raportul său lunar, IEA şi-a majorat estimările la 92,1 milioane de barili pe zi (bpd), în creştere cu 400.000 bpd faţă de prognoza de luna trecută.

„Deşi piaţa petrolului înregistrează fără îndoială progrese, în unele cazuri creşterea numărului de infecţii ne reaminteşte că pandemia nu este sub control şi riscurile la adresa perspectivelor globale sunt preponderent negative.”
IEA

Nu în ultimul rând, merită reținut că OPEC se aşteaptă ca în 2020 cererea globală de petrol să scadă cu 8,95 milioane de barili pe zi. De asemenea, cererea pentru petrolul produs de OPEC ar urma să crească în 2020 la 23,8 milioane de barili pe zi.