De ce aceste animale ar putea ajuta enorm cercetătorii în lupta cu pandemia
Cu milioane de ani în urmă, un strămoș comun necunoscut al lamelor, cămilelor și alpacelor de astăzi a suferit o mutație genetică neobișnuită. Această întâmplare a dat lamelor și rudelor lor un tip ciudat de anticorp pe care niciun alt mamifer nu îl are. În mod surprinzător, ar putea ajuta în lupta cu virusul de acum.
În revista Nature Structural & Molecular Biology, cercetătorii de la Rosalind Franklin Institute și de la Universitatea din Oxford au raportat descoperirea a doi anticorpi care se găsesc în lame, numiți și nano-anticorpi, care ar putea opri virusul care provoacă COVID-19 să infecteze celulele umane.
Acești anticorpi pot bloca destul de puternic interacțiunea dintre virus și celula umană. Practic, neutralizează virusul, după cum a explicat Ray Owens, profesor de biologie moleculară la Universitatea din Oxford și unul dintre autorii seniori ai studiului.
Majoritatea speciilor, inclusiv oamenii, fac anticorpi foarte asemănători. În mod obișnuit, anticorpii dezvoltați pentru tratamente medicale sunt produși mai întâi la animale de laborator precum iepuri, apoi izolați și modificați genetic pentru a semăna mai mult cu anticorpii umani. Însă câteva specii, inclusiv lamele, camelidele și rechinii, sunt diferite în ceea ce privește anticorpii.
Aceste animale fac nano-anticorpi, numiți așa pentru că sunt substanțial mai mici decât anticorpii normali.
Speranțe de-un tratament mai bun
Având în vedere aceste particularități, acești anticorpi au fost dezvoltați ca tratamente pentru boli, iar unul chiar a fost aprobat de FDA ca tratament pentru cancer. Metoda testată de dezvoltare acestora presupune injectarea unei cantități inofensive a agentului patogen într-o lamă și așteptarea ca animalul să aibă un răspuns imun. Însă inocularea unei lame și extragerea anticorpilor acesteia este un proces de luni întregi.
Owens și colegii săi au avut o abordare diferită. Au folosit un set de anticorpi care au fost anterior izolați de animal. În prezența unor cantități suficient de mari dintr-unul dintre acești anticorpi dobândiți, SARS-CoV-2 a fost complet incapabil să atace celulele umane.
Independent de această cercetare, o altă echipă a publicat în mai un studiu conform căruia au dezvoltat un anticorp pentru SARS-CoV-1, virusul care a provocat epidemia SARS de la începutul anilor 2000.