11 iul. 2020 | 08:55

Cu cât s-au scumpit săpunul și alte produse de igienă de la începutul pandemiei

ACTUALITATE
Cu cât s-au scumpit săpunul și alte produse de igienă de la începutul pandemiei

De la începutul pandemiei de coronavirus, comportamentele s-au schimbat. Banii pe care de obicei îi dădeai pe ieșitul în oraș s-au dus pe mâncare comandată acasă sau pe alte produse de igienă și cosmetică. INS a venit cu propriile date.

În plină pandemie, INS anunță că produsele de igienă și cosmetică s-au scumpit cel mai mult în luna iunie față de mai. Dar creștere se observă și-n raport cu luna decembrie. Astfel, potrivit Institutului Național de Statistică, pe lângă produsele de igienă s-au scumpit și mălaiul și fructele proaspete.

În cazul fructelor, creșterea e specifică sezonului.

Pentru ce ai scos mai mulți bani din buzunar, potrivit INS

INS arată că preţurile la produsele de igienă şi cosmetică au crescut cu 2,24% în luna iunie a acestui an faţă de mai 2020, respectiv cu 4,25% în comparaţie cu luna decembrie a anului trecut. În schimb, cartofii s-au ieftinit cu 15,86% în iunie, comparativ cu mai, în timp ce faţă de finalul anului 2019 s-au scumpit cu 1,65%.

De asemenea, luna trecută, mălaiul s-a scumpit cu 1,02% în comparaţie cu luna mai, şi cu 4,5% faţă de decembrie 2019. Fructele proaspete au înregistrat o creştere a preţurilor de 0,99% în iunie faţă de luna precedentă, şi de 25,88% comparativ cu ultima lună a anului anterior. În privinţa ieftinirilor, în luna iunie, preţurile la legume şi conserve de legume au înregistrat cel mai important recul, de 5,37% faţă de mai, dar au crescut cu 6,62% în comparaţie cu decembrie 2019.

Cât te costă avionul

După o perioadă în care zborurile au fost suspendate, companiile au făcut tot posibilul să-și atragă clienți. Potrivit INS, biletele de avion s-au ieftinit, în iunie față de luna mai 2020, cu 3,29% dar s-au scumpit cu 2,78% faţă de luna decembrie, anul trecut.

O recuperare se forțează, totuși.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,6% în luna iunie a acestui an, de la 2,3% în mai, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,35%, serviciile cu 2,78%, iar mărfurile nealimentare cu 0,68%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Preţurile de consum în luna iunie 2020, comparativ cu mai, au urcat cu 0,08%, iar faţă de decembrie 2019 avansul a fost de 1,55%.