Legea carantinei și izolării, votată de Camera Deputaților: toate schimbările care te interesează
Carantina și izolarea au fost impuse într-o manieră greșită pe teritoriul României. Din acest motiv, avem acum o nouă lege, cu același scop, care a trecut de Camera Deputaților.
Cel puțin 500 de oameni infectați cu coronavirus, dacă nu peste 1000, au cerut să iasă din carantină după ce Curtea Constituțională a României a stabilit că fost lege a carantinei și izolării a fost scrisă greșit, lăsa loc de interpretări și, în final, încălca drepturi fundamentale ale cetățenilor.
Nu a durat mult până când Guvernul Orban și-a încercat norocul cu o nouă formă a legii carantinei și izolăriii. Noua lege a trecut de Camera Deputaților pe parcursul serii trecute, dar a suferit o serie de modificări impuse de PSD, prin amendamente. Mai important este însă avizul favorabil din partea Comisiei Juridice din Parlament, o confirmare suplimentară a faptului că lega actualizată are mari șanse să nu mai fie contestată la CCR.
Dincolo de aspectele importante pe care le poți parcurge mai jos, un singur lucru este foarte important. Izolarea nu mai este opțională. În plus, carantina poate fi instituită printr-un ordin al Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană și se aplică suspecților. Ordinul DSP poate fi atacat în instanță, dar nu poate fi neglijat. Raed Arafat a concluzionat particularitățile noii legi în doar câteva cuvinte, menționând că va permite autorităților ”să-și facă treaba”.
Legea carantinei și izolării a trecut de Camera Deputaților cu 24 de voturi pentru și o abținere. Urmează să ajungă în Camera Senatului, for decizional, pentru dezbatere și adoptare. Cele mai importante puncte din noua lege pot fi văzute mai jos.
- Izolarea poate fi obligatorie pentru bolnavi daca medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară informeaza Directia de Sanatate Publica care poate decide izolarea persoanei în unitatea sanitară prin act individual. Izolarea se va face în spital pentru bolnavi sau la domiciliu pentru asimptomatic.
- Art 5, alin 3 În situația în care, într-un caz individual, un medic pe baza examinărilor clinice și paraclinice constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară informeaza Directia de Sanatate Publica care poate decide izolarea persoanei în unitatea sanitară prin act individual. Decizia va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei izolate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege.
- Carantina va fi instituită printr-un ordin al Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană și se aplică suspecțiilor/ Ordinul DSP poate fi atacat in instanță. Carantina poate fi la domiciliu fie în spații destinate pentru acestui lucru.
- Cei care părăsesc carantina instituționalizată vor plăti costurile acesteia.
- Bunurile suspecte de a fi contaminate, sunt carantinate până la decontaminare sau distrugere, după caz, conform prevederilor legale in vigoare. Decizia de carantinare este un act administrativ și va fi comunicată persoanei al cărui bun se carantinează. Procedura de aplicare a măsurii de carantinare a bunurilor se stabilește prin ordin al Ministrului Sănătății. Nu pot fi carantinate bunurile de folosință personală aparținând persoanelor internate sau aflate în carantină sau izolare. În cazul distrugerii bunurilor, proprietarul acestora va fi despăgubit, din bugetul Ministerului Sănătății.
- Tratamentul va putea fi refuzat de către pacienți în scris.
- Conducătorii instituțiilor implicate pot dispune detașări pe durată limitată, de maxim 30 de zile, a personalului medical, paramedical și auxiliar specializat, prin ordin al ministrului sănătății, al Comandantului acțiunii sau, după caz, al conducătorului instituției. Ordinul de detașare nu se poate prelungi fără acordul persoanei în cauză. Ordinul poate fi atacat, în termen legal, la instanța de contencios administrativ.
- Prin hotărâre a Guvernului se stabilește lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea la domiciliu, sau în unități sanitare, precum și lista unităților sanitare de bază, în care se tratează. Măsurile de izolare se aplică pentru persoanele bolnave, cu semne şi simptome sugestive sau purtătoare ale agentului patogen.