07 iul. 2020 | 10:00

Tinerii români, agricultori de bază: de ce preferă să lucreze la țară și care sunt alternativele

ACTUALITATE
Tinerii români, agricultori de bază: de ce preferă să lucreze la țară și care sunt alternativele

Tinerii români nu mai fug de muncă, la fel ca în urmă cu ceva timp. În schimb, se orientează către domenii neobișnuite, în secolul vitezei și al digitalizării.

Unul dintre trei români sub 25 de ani preferă să lucreze în agricultură. Aceasta este realitatea din 2020 în România. Pe poziția a doua în clasament, se află comerțul. Cu alte cuvinte, un număr copleșitor de tineri ajung simpli vânzători, după ce mulți dintre ei au urmat studii superioare. Pe locul al treilea la capitolul opțiuni de carieră se numără comerțul, conform raportului pe anul 2019 publicat de Institutul Național de Statistică.

Partea și mai îngrijorătoare este că aceste domenii de activitate vor elimina foarte mulți angajați în următorul deceniu, conform Comisiei Europene, din cauza digitalizării. Nu ajută nici faptul că studiile efectuate devin inutile în definirea carierei.

„Acestea sunt domeniile care creează locuri de muncă. Nu are importanță ce calificare a obținut tânărul sau ce studii a absolvit, dacă nu poate ocupa un loc de muncă care să solicite acele abilități sau acea calificare pe care o are. Se produce o neconcordanță între cererea și oferta de muncă. Iar cifrele confirmă această neconcordanță. Există o discrepanță între logica cererii și cea a ofertei. Logica ofertei este aceea că omul încearcă să obțină cât mai multă educație.

Fiecare încearcă să facă o facultate, deși s-ar putea ca să nu poată utiliza acele aptitudini în activitatea lui. Logica cererii este că structura economiei este orientată spre unele sectoare cum sunt serviciile care nu au niște cerințe extraordinare. Din păcate, structura noastră arată o creștere a cererii pentru cei necalificați”, spune Cătălin Ghinăraru, expert român pe piața muncii.

meserii romania

„În comerț cu siguranță va fi nevoie de angajări, pentru că acest domeniu are nevoie de foarte multă forță de muncă. E drept, agricultura sau comerțul sunt sectoare cu nivel de calificare nu printre cele mai ridicate. Asta deși agricultura nu ar trebui să fie un sector cu calificare foarte scăzută. Poate fi un mecanic pe o combină sau pe un utilaj destul de complex. Dar în comerț e vorba de acei lucrători comerciali care desfășoară o activitate care nu reclamă cunoștințe foarte stufoase, mai spune Ghinăraru.

În ceea ce privește locurile de muncă care s-ar putea crea în România în viitorul apropiat, poți arunca o privire pe graficul de mai jos.

prognoză UE

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele