30 iun. 2020 | 14:21

România dă lovitura în Europa într-un sector crucial: toți românii care au cont bancar trebuie să afle

BANI
România dă lovitura în Europa într-un sector crucial: toți românii care au cont bancar trebuie să afle

Într-o comparație 1:1 cu state vestice din Uniunea Europeană România nu are multe atuuri. Dar o veste recentă arată că mai sunt și vești bune.

Un raport recent al Băncii Naționale a României a venit cu această veste bună. Conform acestuia, indicatorul de profitabilitate în România este de 10,87%. Spre comparație, media UE e la 5,8%. Rămâne însă o problemă în România: raportul cost venituri a ajuns la cote de alarmă. Asta înseamnă ar fi nevoie de restructurare în sistem.

La sfârșitul lui martie 2020, respectivul raport a ajuns la un nivel de 61,46%. E pus de Autoritatea Bancar Europeană (ABE) în cea mai proastă categorie și marcat cu roșu. În restul UE, acest indicator este de 64% la aceeași dată calendaristică, conform Economica.

În teorie, indicatorul arată că băncile au nevoie de restructurare sau reducere a cheltuielilor cu rețeaua extinsă, cu personalul și salariile acestuia pentru a devei mai eficiente.

Legat de rentabilitatea capitalurilor (indicatorul ROE), în România acesta se află în zona verde a cerințelor ABE și se situează la 10,87, în timp ce în UE, după declanșarea crizei medicale, acesta a ajuns în zona roșie, la 5,8%.

Cum sunt profitabile băncile din România?

O problemă arătată de raportul BNR e că băncile sunt reticente în a credita în economia reală. În schimb, sectorul bancar românesc doar colectează depozitele populației și ale companiilor, la dobânzi foarte mici, și finanțează statul roman.

Potrivit raportului de stabilitate al BNR, ponderea titlurilor de stat în total active sistem bancar a ajuns la 22,8%. În statele UE ea este limitată la 21%. De asemenea, creditarea populației a ajuns să dețină o pondere de 19,8% la împrumuturile în lei și 6% la cele în valută din total active, conrform BNR.

„Băncile de talie mică și medie sunt mai slab poziționate din perspectiva eficienței operaționale. Degradarea condițiilor macroeconomice și potențiala scădere a creditării cauzate de pandemia COVID-19, coroborate cu vulnerabilitatea menționată, modifică semnificativ perspectivele privind evoluția pe termen scurt a profitabilității, prin reducerea veniturilor operaționale și reluarea cheltuielilor cu provizioanele aferente riscului de credit.”
BNR

Nu în ultimul rând, mai trebuie menționată o măsură BNR prin care forțează băncile să susțină economia. În acest sens, BNR a decis, similar altor autorități la nivel european, ca instituțiile de credit care hotărăsc distribuirea de dividende să nu beneficieze de relaxarea cerințelor impuse din rațiuni macroprudențiale, ci să mențină, pe toată această perioadă, o rată a fondurilor proprii cel puțin egală cu rata globală de capital.

O abordare asemănătoare a fost aplicată și în cazul instituțiilor financiare nebancare aflate în sfera de supraveghere a BNR.