04 iul. 2020 | 15:55

Criza economică din România, după 5 luni de pandemie: de unde mai sunt bani de pensii

ACTUALITATE
Criza economică din România, după 5 luni de pandemie: de unde mai sunt bani de pensii

Conform celui mai recent set de rapoarte publicate de Ministerul Finanțelor, situația financiară a României este departe de a fi roz. Indiferent de parametrul pe care îl iei care referință, pandemia a lovit grav majoritatea domeniilor de activitate.

Bugetul general consolidat la României a înregistrat pe primele cinci luni ale anului în curs un deficit de aproape 39 miliarde lei, valoarea cu pricina se transpune în aproape 3,6% din PIB. Ca să înțelegi mai bine gravitatea acestei valori, poți lua ca referință, situația din aceeași perioadă a anului trecut. În 2019, descreșterea era de doar 1,4% din PIB.

În primele cinci luni ale anului curent, veniturile la nivel național au înregistrat o scădere de 5% și au reprezentat 11,1% din PIB, comparativ cu 11,6% din PIB în 2019. Discrepanța semnificativă iese însă la iveală cânt de uiți la cheltuieli. Acestea s-au majorat cu aproximativ 15%. Raportându-ne din nou la PIB, discutăm de un salt de la 13,1% până la 14,6%. Una peste alta, de la un deficit lunar de +135% în aprilie, în luna mai discutam deja de +265%.

Tabel-1-executii-bugetare-2019-2

Probleme au fost cauzate și de sumele mai mici colectate din impozitul pe profit (-983,2 milioane lei sau -12,5% față de aceeași perioadă din anul precedent). Ca lucrurile să fie și mai grave, acele cifre nu s-au mai compensat cu încasările la impozitul pe salarii și venit (+370,5 milioane lei sau +4%). În condiții de limitare a deplasărilor și a introducerii amânărilor la plată, impozitele și taxele pe proprietate au scăzut cu aproape 1,4 miliarde lei sau -35%.

Contribuțiile la asigurări  reprezintă cea mai importantă componentă a veniturilor la bugetul general consolidat, 36,24 miliarde lei sau 36% din totalul încasărilor de către stat. Acestea au fost pe minus cu 2,1% după primele cinci luni ale anului. Scăderea a fost provocată de facilitățile fiscale acordare în ultimele luni, dar mai ales de scăderea puternică a activității în mai multe sectoare economice.

Singurul lucru care a crescut în primele cinci luni ale anului au fost cheltuielile salariale din sectorul bugetar. Acestea au înregistrat o creștere de 5,2% până la 2,2 miliarde de lei.  Sumele pentru asistența socială au avansat cu peste zece miliarde de lei (+21,9%), semnificativ peste nivelul general dar justificabil în condiții de pandemie.Tabel-2-evolutie-cheltuieli-buge

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele