18 iun. 2020 | 06:00

Cum am devenit cea mai tristă generație din ultimii 50 de ani: studiul îngrijorător despre nefericire

ACTUALITATE
Cum am devenit cea mai tristă generație din ultimii 50 de ani: studiul îngrijorător despre nefericire

Dacă trăiești cu impresia că mulți dintre prietenii tăi sunt mai triști ca niciodată, nu ești singur. Din păcate, pandemia nu a făcut decât să accelereze un trend îngrijorător mai vechi.

Un nou sondaj realizat de NORC, departament din cadrul Universității din Chicago, atrage atenția asupra stării de spirit a actualei generații. Mai precis, insistă pe nivelul semnificativ de nefericire al unei generații care, de la an la an, devine mai cătrănită, nemulțumită și suferindă.

Noua analiză publicată de AP News a fost realizată de pe un public american reprezentativ, dar sunt șanse foarte mari să fie la fel de valabil în România sau în alte colțuri ale lumii. Ca referință, doar 14% dintre adulții americani pretind la ora actuală că sunt foarte fericiți. Valoarea este cu atât mai șocantă cu cât ai în vedere că același studiu din 2018 scoatea la iveală un nivel de fericire de 31%. Tot în 2018, 23% dintre cei chestionați au afirmat că s-au simțit izolați social în ultimele săptămâni. În 2020, procentul celor care sunt de această părere a explodat până la 50%.

Sondajul a fost realizat la finalul lunii mai, dar pentru a fi concludent, întrebările și eșantionul ales s-au bazat pe 50 de ani de studii anterioare. Încă din 1972, General Social Survey strânge date despre atitudinea și comportamentul americanilor.

Tot la capitolul statistici pesimiste, oamenii din ziua de azi sunt mai puțin optimiști cu privire la îmbunătățirea nivelului de trai pentru generația următoare decât au fost în ultimii 25 de ani. Doar 42% dintre americani sunt de părere că, la maturitate, copii lor vor avea o viață mai bună.

Aproximativ de două ori mai mulți americani raportează că sunt mai singuri astăzi decât în 2018, și nu este surprinzător, având în vedere carantina prin care au încercat să stopeze răspândirea coronavirusului, a existat și o scădere a satisfacției cu activitățile și relațiile sociale. Față de 2018, americanii spun că au resimțit de două ori mai mult lipsa unei companii (45% față de 27%) și s-au simțit părăsiți (37% vs. 18%) în ultimele patru săptămâni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele