Ghidul semnăturii electronice: cum o folosești și cum te ajută în procesul digitalizării
În 2020 am văzut digitalizarea mai accelerată ca niciodată. Și o parte importantă din ea e semnătura electronică. Așa că ar fi timpul să o înțelegi mai bine. Acum ai și ghid.
Digitalizarea a devenit un subiect principal, în 2020, atât pentru mediul privat, cât și cel de stat. Astfel, interacțiunea electronică a adus în prim plan cerința ca documentelor digitale să li se recunoască valoarea legală. Oferirea de servicii electronice cetățenilor și clienților, încheierea contractelor la distanță sau lucrul de acasă sunt câteva exemple în care semnarea documentelor cu pixul, pe hârtie, nu poate funcționa.
Despre ce discutăm acum e primul ghid de bune practici privind utilizarea semnăturii electronice. Și este disponibil pentru toate organizațiile preocupate de digitalizare.
Ca răspuns la cerere, certSIGN a realizat un ghid de bune practici și aspecte legale privind utilizarea semnăturii electronice în organizații care acoperă atât aspectele teoretice, cât și practice de utilizare a semnăturii electronice. E disponibil aici.
Ce găsești în acest ghid
- Definiţii şi diferenţe între diferitele tipuri de semnături electronice ce se pot utiliza într-o organizaţie (semnătură electronică, semnătură electronică avansată, semnătură electronică calificată)
- Modalităţi de semnare electronică a documentelor
- Modalităţi de verificare a semnăturilor electronice
- Valoarea legală a documentelor electronice semnate electronic
De ce ar trebui să te intereseze semnătura electronică
Semnătura electronică răspunde nevoii de a oferi valoare legală documentelor electronice. Cadrul juridic pentru utilizarea documentelor electronice este definit la nivelul Uniunii Europene, asigurând uniformitate și predictibilitate în utilizare, prin Regulamentul nr. 910/2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă, cunoscut ca Regulamentul eIDAS.
Aplicarea Regulamentului eIDAS nu este însă simplă. Acesta definește mai multe tipuri de semnături electronice și mai multe tipuri de servicii de încredere. Pentru unele stabilește clar efectul juridic, așa cum este semnătura calificată care are implicit valoarea legală a semnăturii olografe. Pentru celelalte tipuri de semnături, recunoașterea valorii legale depinde de tipul de soluție tehnică utilizată, de politicile și procedurile de lucru.
Regulamentul eIDAS nu oferă o rețetă și nici nu indică o soluție optimă pentru digitalizare. Prin urmare, există extrem de multe întrebări și opinii despre semnătura electronică şi utilizarea ei. Și acum ai o cale de-a înțelege mai bine.