28 mai 2020 | 08:00

Imunitatea la coronavirus, sub semnul întrebării: cât durează, de fapt, după ce te-ai vindecat

ACTUALITATE
Imunitatea la coronavirus, sub semnul întrebării: cât durează, de fapt, după ce te-ai vindecat

În timp ce unele state cochetează cu introducerea unui pașaport de imunitate, încep să apară tot mai multe dovezi că respectiva imunitate după ce te-ai vindecat de infecția cu Covid-19 e departe de a fi permanentă.

Un studiu realizat la Universitatea din Amsterdam pe termen lung a atras atenția asupra unei probleme foarte grave legate de percepția publică despre imunitate la coronavirus. Se știa deja de ceva timp că există persoane care au fost infectate cu Covid-19, aparent s-au vindecat, doar pentru a fi testate din nou pozitiv. Pentru că situația nu a fost însă una generală, s-a promovat în continuare ideea testării imunității oamenilor, cum și-a propus și Gabriela Firea, pentru ca viața oamenilor să revină la un nivel de cvasi-normalitate.

Revenind însă la concluziile cercetătorilor din Olanda, studiul a monitorizat zece persoane timp de 35 de ani pentru a determina nivelurile de anticorpi după infecția cauzată de oricare dintre cele patru coronavirusuri sezoniere cu care s-a confruntat omenire până în prezent. Bărbații, cu vârste cuprinse între 27 și 40 de ani, au fost testați la intervale de trei sau șase luni.

Cercetătorii au descoperit că „durata imunității protectoare la coronavirusuri” este „îngrijorător de scurtă”; oamenii de știință au observat „reinfecții frecvente la 12 luni de la contaminare și o reducere substanțială a nivelului de anticorpi la doar șase luni distanță”. Cele patru tulpini de coronavirus uman sunt „diferite din punct de vedere biologic” și „au puține în comun, în afară de faptul că provoacă răceala comună”, au subliniat oamenii de știință.

„Cu toate acestea, toate par să inducă o imunitate pe termen scurt cu pierdere rapidă de anticorpi. Poate fi un numitor comun general pentru coronavirusurile umane. Dacă SARS-CoV-2 se va comporta ca un coronavirus sezonier, ne putem aștepta la o schemă similară”, spun aceștia într-un comunicat.

„Deoarece imunitatea protectoare se poate pierde în termen de șase luni de la infecție, pare să fie foarte puțin probabilă posibilitatea obținerii imunității funcționale pentru infecția naturală”, scriu oamenii de știință.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele