România, din nou pe ultimul loc: câți români și-au permis să lucreze de acasă în pandemie, față de UE
Un nou raport publicat la începutul acestei săptămâni confirmă, din nou, handicapul major al României în raport cu restul Uniunii Europene. De această dată, am fost pe ultimul loc la munca de acasă în pandemie.
Comparativ cu celelalte țări membre ale Uniunii Europene, România a avut cea mai mică pondere a angajaților care și-au permis să lucreze de acasă. Această informație a fost confirmată de un raport realizat de Eurofund care a încercat să ofere o imagine de ansamblu în UE vizavi de piața munci pe perioada pandemiei de Covid-19.
Din totalul salariaților români, sub 20% și-au permis să lucreze de acasă prin intermediul conceptului de telemuncă. Această statistică este cu atât mai tristă cu cât România se află constant în topul țărilor cu cea mai rapidă conexiune la internet.
Bulgaria, care în teorie este o țară semnificativ mai săracă decât România, a avut cu aproximativ 10% mai mulți muncitori care au activat din confortul căminului pe perioada pandemiei. Vorbim de țara cu cel mai mic procent de populație care a folosit internetul cel puțin o dată în ultimul an (68%, față de 74%, în România, aflată pe penultimul loc în UE). În plus, Bulgaria este țara UE cu cea mai mică pondere a gospodăriilor dotate cu internet (doar 75%, față de 84% în România, în 2019).
În acest moment, studiul este unul preliminar și conține doar datele statistice fără o analiză a detaliată a ceea ce s-a întâmplat. Până acum, scopul a fost de a vedea ce impact au avut în această privință structura economiilor din UE (în România, sectorul cu cei mai mulți salariați este industria prleucrătoare) și competențele digitale ale forței de muncă (în educație, de exemplu, unde lipsa acestora a fost unul dintre factorii ce au limitat la 63% procentul elevilor care au participat la cursuri online) etc.
Trecând însă peste situația defavorizată a românilor, la nivelul întregii Uniuni Europene, peste o treime din angajați (37%) au început să lucreze de acasă în pandemie. Pe primele locuri s-au aflat țările nordice. În Finlanda, aproximativ 60% din angajați au trecut la telemuncă, urmată îndeaproape de Luxemburg, Olanda, Belgia și Danemarca, cu peste 50%.