Efectele încălzirii globale în 2020: România, cea mai mare secetă din ultimii 60 de ani
Lipsa precipitațiilor din ultimele luni ar putea băga agricultorii români într-o criză fără precedent. Reacția Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale confirmă efectele încălzirii globale.
Ultimii ani au fost cei mai calzi din istoria modernă din cauza schimbărilor climatice și a încălzirii globale. 2020 se pare însă că va fi și mai periculos, din cauza lipsei acute a precipitațiilor. Nu ne confruntăm momentan cu valuri de caniculă, deși nu ar trebui să mai întârzie mult, în schimb ploile sunt din ce în ce mai rare.
Un avertisment important pe marginea acestui subiect a fost verbalizat duminică de Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Adrian Oroș insistă pe faptul că agricultorii români trebuie neapărat să-și asigure culturile, în cazul în care vor să supraviețuiască acestui an, din punct de vedere economic. Aflat la Cluj în weekend, ministrul a spus cât se poate de clar că țara noastră nu s-a mai confruntat cu un asemenea val de secetă de 50-60 de ani. Din pâcat, românii nu sunt obișnuiți să-și facă asigurări în acest domeniu.
“E o secetă extremă şi puternică, ce s-a instalat în această parte a Europei, nu numai în România, care se suprapune acestei crize a evoluţiei pandemiei COVID. (…) Secetă ca anul acesta, spun specialiştii, n-a fost de 50-60 de ani”, a afirmat Adrian Oros, potrivit Agerpres.
În România, nu mai puțin de 1,4 milioane de hectare de culturi sunt afectate deja de secetă, iar valoarea cu pricina va continua să crească în următoarea perioadă.
“În afară de faptul că-i despăgubim, încercăm să-i încurajăm pe fermieri – pentru că sunt şi alte fenomene climatice nefavorabile sau extreme care pot să le diminueze producţiile, grindină, inundaţii, îngheţ, ploi torenţiale, furtuni – încercăm să-i obişnuim să-şi asigure culturile. (…) Ministerul Agriculturii suportă 70% din poliţa de asigurare. În acelaşi timp, încercăm să negociem cu băncile să fie prinsă în poliţa de asigurare şi seceta, pentru că foarte multe bănci nu asigură pentru secetă sau acolo unde asigură pentru secetă, condiţiile pe care le impun în contracte nu sunt acceptate sau sunt foarte greu acceptate de fermieri”, a adăugat Adrian Oros.