21 mai 2020 | 11:40

Google și Apple, asaltate: câte țări au cerut acces la tehnologia de urmărire a persoanelor infectate

ACTUALITATE
Google și Apple, asaltate: câte țări au cerut acces la tehnologia de urmărire a persoanelor infectate

Google și Apple susțineau că au soluția care s-ar putea dovedi salvatoare în timpul pandemiei de coronavirus. O tehnologie care să permită urmărirea celor infectați și care să-i avertizeze pe alții când sunt în apropierea lor. Și se pare că există mare interes pentru această infrastructură.

Google și Apple și-au dat mâna pentru a veni cu un sistem care să ajute statele să țină sub control pandemia de coronavirus. E vorba de o tehnologie care poate fi pusă la dispoziția celor care vor să dezvolte aplicații prin care să-i urmărească pe cei infectați. În acest fel, cei care au intrat în contact cu astfel de persoane vor fi notificate și pot merge să se testeze.

De precizat că ceea ce au dezvoltat cele două companii este o infrastructură care poate sta la baza dezvoltării unor aplicații de tracking. De dezvoltarea acestora se pot ocupa Guvernele interesate sau alte companii. Google și Apple vin doar cu tehnologia.

Și se pare că interes există. Numai că există și niște condiții.

Cine a cerut tehnologia Google și Apple

Reuters scrie că infrastructura dezvoltată de cele două companii e cerută de autoritățile din 23 de țări de pe cinci continente. Tehnologia le-ar permite țărilor să-și monitorizeze cetățenii și să știe ritmul în care se răspândește virusul.

Modelul e simplu: odată dezvoltată o aplicație în baza tehnologiei oferite de cei doi giganți, ea trebuie utilizată la scară largă pentru a da randament. O persoană infectată se înregistrează ca fiind depistată pozitiv și apoi, pe baza semnalului Bluetooth, toți ceilalți care au intrat în contact cu ea sunt notificați. Datele sunt anonime. Cu alte cuvinte, afli că ai intrat în contact cu cineva infectat, dar nu ți se spune cu cine.

Exact ca-n modelul de mai jos:

Pentru a se asigura că sistemul nu e folosit abuziv, Google și Apple insistă că nu vor oferi acces la locația utilizatorilor, numerele de telefon și alte detalii. E motivul pentru care unele Guverne sunt nemulțumite și pun presiune pentru a avea acces și la aceste informații, fără de care, susțin ele, nu-și pot dezvolta aplicațiile după cum doresc.

Apple și Google nu permit autorităților să oblige oamenii să folosească aplicația. Până în prezent, aplicațiile care nu folosesc tehnologia Apple și Google nu prea au fost adoptate la scară largă. Excepție face China, acolo unde regimul este comunist și oamenii, vrând-nevrând, trebuie să le folosească.