Se întâmplă la pompă: șoferii români cu mașini pe benzină și motorină trebuie să afle urgent
De la începutul anului, benzina și motorina s-au ieftinit, pe fondul cererii scăzute în timpul pandemiei de coronavirus. Dar situația nu poate dura la nesfârșit.
Benzina și motorina s-au ieftinit în România pentru că cererea e scăzută la nivel mondial și economia a încetinit oricum. E o perioadă în care traficul e redus, tocmai pentru că multă lume lucrează de acasă. În prezent, prețul per litru de carburant se apropie de 4 lei și n-a mai fost atât de ieftin în ultimii 10 ani. Ultima dată când prețul a fost sub 4 lei a fost în 2009.
Numai că acest lucru nu va dura la nesfârșit. Șeful OMV susține că prețul petrolului va începe să crească din nou, ceea ce înseamnă că, pe cale de consecință, va urca și prețul carburanților.
Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină
Șeful OMV, acționar majoritar al OMV Petrom, crede că preţul petrolului își va reveni în a doua jumătate a anului. Într-un intervu pentru Reuters, acesta susține c disponibilitatea unor producători precum Arabia Saudită şi Norvegia de a reduce drastic producţia arată că există şanse ca preţul petrolului să revină la un nivel rezonabil.
„Ne aşteptăm ca preţul petrolului să revină treptat în al doilea semestru până la o medie de 40 de dolari pentru acest an”, a spus Rainer Seele.
Șeful OMV arată că în Austria, spre exemplu, consumul de benzină şi motorină s-a redus la jumătate în aprilie, dar a revenit la 60%, după ce magazinele s-au redeschis la începutul lunii mai, iar în ultimele zile a ajuns la 65%. OMV a decis să îşi reducă producţia de petrol în Emiratele Arabe Unite şi Norvegia pentru a-şi îndeplini cotele convenite, dar nu se aşteaptă la o oprire completă a producţiei.
„De asemenea, nu mă aştept la întreruperi majore ale producţiei în operaţiunile noastre de rafinare. În consecinţă, OMV are un grad de utilizare peste medie de plus 80% în Europa””, a adăugat Seele.