07 mai 2020 | 10:50

Guvernul schimbă regulile la amânarea ratelor: ce trebuie să știi dacă vrei să beneficiezi

BANI
Guvernul schimbă regulile la amânarea ratelor: ce trebuie să știi dacă vrei să beneficiezi

Guvernul vrea să schimbe regulile privind amânarea ratelor la bănci. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a venit cu noi detalii legate de acest lucru și ia în calcul să modifice anumite prevederi.

De la sfârșitul lunii martie, Guvernul a creat cadrul legal pentru ca românii să poată cere amânarea ratelor la bănci. În acest moment, s-au depus sute de mii de cereri. Unele au fost soluționate, altele nu.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține că ia în calcul să vină cu niște modificări la cadrul legal deja creat. Oficialul spune că ar vrea prelungirea perioadei pentru depunerea solicitărilor. Astfel, românii afectați de criza coronavirus vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a cere băncilor păsuire în plata ratelor.

Se schimbă regulile la amânarea ratelor

Ministrul Finanțelor susține că, în acest moment, e analizată situația în care românii pot avea mai mult timp la dispoziție pentru a depune o cerere de amânare a ratelor.

„O decizie va fi luată şi o voi comunica cât mai curând. Iau în calcul în acest moment acest lucru de prelungire a perioadei pentru depunerea solicitărilor de amânare a ratelor la bănci pentru persoane fizice şi juridice”, a afirmat Cîţu într-un interviu pentru Radio România Actualităţi.

Ministrul admite că au fost și niște probleme legate de depunerea acestor solicitări. Acestea ar trebui semnalate direct pe site-ul MFP, insistă ministrul la RRA.

„Trebuie să ne scrie. Pe MFP avem un link unde oamenii ne pot spune care sunt problemele. Noi vom redirecţiona imediat aceste observaţii sau plângeri către Banca Naţională care este reglementatorul sistemului financiar bancar şi către băncile respective cerându-le să respecte normele ministerului Finanţelor Publice”, a spus şeful de la Finanţe.

Potrivit MFP, băncile au primit circa 270.000 de cereri pentru amânarea plăţii ratelor la credite, majoritatea pentru credite de consum, o parte fiind în baza Ordonanţei de Urgenţă iar o parte în cadrul programelor derulate de bănci. Din cele 270.000, 170.000 de cereri au fost acceptate, care includ atât cererile care vin pe baza ordonanţei, cât şi cererile care vin în afara ordonanţei.

„Ne-am uitat şi la numărul sesizărilor. Nu este mare. Procentul de revocări este de 0,1% din cereri, deci foarte mic. Toate aceste sesizări le preluăm şi le îndreptăm către Banca Naţională şi către Asociaţia Română a Băncilor pentru a fi rezolvate, pentru a vedea dacă acolo a fost un abuz, dacă normele nu au fost aplicate cum trebuie sau cum putem să rezolvăm problema”, a menţionat Florin Cîţu.