Precizări importante | Unde și când depui documentele pentru obținerea șomajului tehnic
Guvernul a promis că va deconta șomajul tehnic pentru angajații care intră în șomaj tehnic pe perioada stării de urgență din cauza crizei generate de coronavirus. Acum, reamintește detaliile prin care se pot obține acești bani.
Starea de urgență a fost instituită pe teritoriul României pe 16 martie și a fost ulterior prelungită pentru încă o lună – până pe 15 mai. Nu e clar dacă va fi ridicată la acea dată, dar cei afectați de criză pot depune acum documentele pentru obținerea șomajului tehnic aferent lunii aprilie.
Guvernul a venit cu precizări legate de modalitate prin care se poate obține decontul.
Unde și de când depui documentele pentru obținerea șomajului tehnic
Ministerul Muncii transmite că documentele necesare pentru obținerea șomajului tehnic, vor fi transmise, începând de vineri, 1 mai 2020, prin Registratura electronică pusă la dispoziție de Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României. Adresa o găsești AICI.
„Transmiterea documentelor prin Registratura electronică va asigura procesarea mai rapidă a documentelor, o evidență mai bună a actelor transmise și va facilita accesul la formularele ce trebuie completate”, spune instituția.
De asemenea, cererile vor fi editate în format inteligent pentru a ajuta angajatorii să calculeze indemnizația solicitată și vor fi limitate erorile cu privire la datele firmei, numărul contului bancar, CNP, etc.
„Menționăm că prin aplicația aici.gov.ro vor fi transmise atât documentele pentru plățile făcute prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cât și pentru cele care sunt gestionate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS)”, spune Ministerul Muncii.
Datele arătau că, pe 24 aprilie, erau 997.937 de contracte suspendate sau angajaţi trimişi în şomaj tehnic. Cea mai afectată industrie este cea prelucrătoare, cu 299.567 de contracte suspendate. E urmată de comerţ și repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 188.387 de contracte suspendate şi de hoteluri şi restaurante cu 113.212 de angajaţi trimişi în şomaj tehnic.
Pentru luna martie, Victor Picu, președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă arăta că 90% dintre plăți au fost făcute deja.