27 apr. 2020 | 10:47

Telefonul poate să știe dacă te-ai infectat cu virusul? Da, iar Germania și alte țări aplică metoda

ACTUALITATE
Telefonul poate să știe dacă te-ai infectat cu virusul? Da, iar Germania și alte țări aplică metoda
Jens Johnsson / Unsplash

În lupta cu virusul care a dat lumea peste cap un pilon important a fost identificarea contactelor unui om declarat infectat. Ca să accelereze lucrurile în această zonă, atât Germania, cât și Australia sau Israel au aplicat monitorizarea prin telefoane. Apple și Google va ajuta însă toate țările care vor așa ceva.

În aprilie, Apple și Google au anunțat că pentru sistemele lor de operare construiesc infrastructura prin care contactele unei persoane infectate să poată fi identificate. Sigur, totul ar fi anonimizat, ceea ce s-ar putea să nu convină statelor. Dar mecanismul e destul de simplu – l-am detaliat aici.

Acum, Germania a anunțat că va alege soluția propusă de Google și Apple, mai ales că, odată infrastructura creată, Germania n-ar trebui decât să-și dezvolte aplicația sa.

Până recent, Germania a susținut o altă soluție: Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT). Dar ca asta să funcționeze trebuia ca Apple să modifice anumite setări pe dispozitivele sale. Și, da, aplicaţia ar fi putut fi folosită în monitorizarea cetățenilor dincolo de criza medicală. Apple a refuzat să susțină așa ceva și Germania a decis să folosească ce oferă Google – Apple.

De cealaltă parte, Australia a anunțat că 1,13 milioane de australieni au descărcat aplicaţia CovidSafe în primele șase ore de la lansare. Autoritățile promit că vor şterge datele colectate când se va termina pandemia, dar nu există nicio garanție. Aceasta, ca cea din Israel, nu e dezvoltată cu ajutorul Apple sau Google, astfel că nu se știe încă dacă va respecta pe deplin confidențialitatea sau nu.

În Israel, aplicația se numește HaMagen – rulează pe Android și iPhone – și, în esență, urmărește traseul utilizatorilor și compară cu datele altor utilizatori. Ideea, în principiu, este utilă. Monitorizează locațiile prin care au trecut utilizatorii, compară cu cetățeni dovedit infectați cu SARS-CoV-2 și poate oferi date despre posibile cazuri noi. Cum o folosește însă statul, și ce face cu datele, e cu totul altceva.

Ce promit Apple și Google tuturor țărilor

Ce vor să facă atât Google, cât și Apple e creeze o hartă a contactelor unui pacient confirmat ca având COVID-19. Astfel, pe baza acesteia – construită cu datele colectate din telefoane – pot fi atât descoperite cazurile noi, cât poate fi și monitorizată răspândirea.

Ideea nu e nouă, dar cu ce-au venit nou Google și Apple e implementarea în structura sistemelor de operare pe care le controlează – iOS și Android – a infrastructurii care să facă acest sistem mai eficient. Mai precis, Google și Apple vor să le pună la dispoziție autorităților de sănătate publică infrastructura de care au nevoie pentru astfel de aplicații.

„Comunicarea” între telefoane se face prin Bluetooth, iar de securizarea datelor și transmiterea datelor se ocupă cele două companii să le facă cât mai ușor de utilizat. Dar utilizatorii vor trebui să-și dea acordul și să instaleze aplicații. Iar aplicațiile pot fi dezvoltate de state sau terți privați.

Sistem Google Apple identificare cazuri

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele