Aproape 1 milion de români se confruntă cu o problemă imensă: cine va plăti șomajul tehnic la finalul stării de urgență
Starea de urgență pe fondul crizei medicale a fost declarată pe 16 martie. Între timp a fost prelungită și finalul acesteia ar veni pe 15 mai. Deocamdată, circa 90% dintre românii în șomaj tehnic și-au primit banii de la Guvern. De la jumătatea lunii mai nu e clar ce se întâmplă.
Victor Picu, președintele Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, a spus că 90% dintre plăți au fost făcute deja. Banii au ajuns la angajatori și, mai departe, ar trebui să ajungă la angajați. Totuși, problema e că Guvernul a spus că susține șomajul tehnic doar de-a lungul stării de urgență.
Pe 24 aprilie erau 997.937 de contracte suspendate – angajaţi trimişi în şomaj tehnic. Cea mai afectată industrie este cea prelucrătoare, cu 299.567 de contracte suspendate. E urmată de comerţ și repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 188.387 de contracte suspendate şi de hoteluri şi restaurante cu 113.212 de angajaţi trimişi în şomaj tehnic.
Cu cât susține Guvernul angajații trimiși în șomaj tehnic
În perioada stării de urgenţă, decretată pe fondul crizei medicale, Guvernul sprijină companiile locale prin decontarea şomajului tehnic pentru angajaţi. E o valoare care reprezintă 75% din salariul mediu brut pe economie. La finalul acesteia, angajatorii fie vor reactiva contractele de muncă, fie vor plăti din buzunarul lor dacă aleg să ţină angajaţii în şomaj tehnic.
„După încheierea stării de urgenţă, angajatorii pot alege să reactiveze contractele de muncă. Cei mai mulţi dintre români se vor întoarce astfel la vechile locuri de muncă. Şomajul tehnic este asigurat în mod normal de către angajator. Doar în cazul de faţă s-a hotărât ca pe perioada stării de urgenţă şomajul tehnic să fie suportat de către stat. În momentul în care vom depăşi această situaţie excepţională, angajatorii care vor dori să-şi menţină angajaţii în şomaj tehnic va trebui să suporte costurile acestei măsuri.”
Victor Picu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), citat de ZF
Deocamdată, există o promisiune: Picu a spus că Guvernul pregăteşte o serie de măsuri active pentru perioada de după 15 mai.